DISTRIBUIȚI

Vicepreşedintele american Mike Pence se va deplasa săptămâna viitoare în Egipt şi în Israel, în pofida manifestaţiilor, tensiunilor diplomatice şi anulării unor întâlniri prevăzute în regiune, după decizia unilaterală şi controversată a preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, transmite AFP, potrivit agerpres .

Vizita, care urma să înceapă sâmbătă, a fost amânată pentru marţi, întrucât republicanii ar putea avea nevoie de votul decisiv al lui Pence, în calitate de vicepreşedinte, în cazul unui balotaj în Senat la legea privind reducerile fiscale, a explicat pentru Reuters un oficial de rang înalt de la Casa Albă.


‘Nu ne aşteptăm să fie nevoie de votul său, dar nu vrem (să riscăm) scenariul în care el se află în celălalt capăt al lumii şi trebuie să-l aducem înapoi’, a declarat oficialul.

Decizia republicanilor survine în contextul în care senatorul John McCain, care se luptă cu un cancer la creier, se află miercuri în spital.

Citește și : Premierul britanic Theresa May „dezamăgită” de amendamentul care-i dă drept de veto asupra acordului final cu UE

Potrivit unor consilieri ai lui Pence, vizita, care va dura cinci zile, va începe marţi, la Cairo, unde vicepreşedintele se va întâlni cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi.

Joi, la Ierusalim, Mike Pence va avea o întrevedere cu premierul Benjamin Netanyahu şi va rosti un discurs în Knesset, parlamentul israelian.

Donald Trump a declanşat critici aproape unanime prin decizia sa din 6 decembrie, ce constituie o schimbare radicală faţă de politica predecesorilor săi.

Responsabili palestinieni sau copţi din Egipt au declarat deja că vicepreşedintele american nu este binevenit în regiune. Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anulat întâlnirea prevăzută cu Pence la Ramallah, subliniind că SUA nu mai au un rol de jucat în procesul de pace israeliano-palestinian.

De altfel, pare puţin probabil că Mike Pence, un creştin fervent, să meargă în pelerinaj la Betleem, în Cisiordania ocupată.