DISTRIBUIȚI

Mii de evrei ultraortodocşi au manifestat din nou luni la Ierusalim împotriva serviciului militar obligatoriu, provocând confruntări cu poliţiştii şi paralizând traficul într-o parte a oraşului, informează AFP. 

Scandal la vârful UE după o gravă scurgere de informații către presă. Dispută dură între reprezentanți ai Executivului european și reprezentantul premierului britanic


Manifestanţii au blocat unul dintre principalele puncte de intrare şi ieşire din Ierusalim în direcţia Tel Aviv-ului, precum şi una dintre arterele principale ale oraşului pe care circulă tramvaiul. Pentru a-i dispersa, poliţiştii au recurs la un tun cu apă pentru a-i uda pe protestatari cu un lichid pestilenţial, relatează un corespondent al AFP.

Protestul a dat naştere unor ciocniri cu poliţiştii, dar şi cu trecători. În jur de zece protestatari au fost arestaţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld.

Manifestanţii, descrişi de poliţie ca aparţinând aripii radicale a populaţiei religioase, se mobilizează de mai multe săptămâni împotriva obligaţiei de a efectua serviciul militar la fel ca şi compatrioţii lor.

Joia trecută, mii de protestatari au ieşit pe străzi în Ierusalim şi în alte oraşe, cauzând aceleaşi probleme. Poliţia a arestat 120 de oameni.

Ultraortodocşii respectă cu stricteţe regulile iudaismului în toate aspectele vieţii cotidiene şi spirituale. Ei consideră încorporarea o sursă de tentaţii pentru cei tineri, ieşiţi din lumea fermă a rugăciunii şi studiului religios cărora, în marea lor majoritate, ei se consacră în mod exclusiv.

O decizie de la începutul lui septembrie a Curţii Supreme ce decreta că ultraortodocşii trebuie să efectueze stagiul militar la fel ca ceilalţi israelieni şi arestarea mai multora dintre cei care nu s-au prezentat la centrul de încorporare au suscitat furia în cadrul acestei comunităţi influente, ce reprezintă 10% din populaţia Israelului şi este reprezentată în guvern.

Serviciul militar în Israel, obligatoriu fără excepţie de la vârsta de 18 ani, este de doi ani şi opt luni pentru bărbaţi şi de doi ani pentru femei.