DISTRIBUIȚI
hurriyetdailynews.com

Aproape 20.000 de tineri turci au depus cereri în ultimele două zile pentru a le fi redus stagiul militar în schimbul unei taxe substanţiale, a transmis marţi agenţia Anadolu, preluată de dpa, potrivit agerpres.

‘Scopul nostru este de a ne asigura că tinerii noştri beneficiază cât mai curând şi fără probleme de practica serviciului militar plătit’, a declarat ministrul apărării, Hulusi Akar, la Ankara.


Citește și : Aeroportul internaţional din Frankfurt a fost redeschis după ce a fost evacuat parţial câteva ore

Parlamentul turc a adoptat luna trecută o lege care reduce stagiul militar obligatoriu, însă preţul ce trebuie plătit este unul considerabil.

În Turcia, toţi bărbaţii care au împlinit 18 ani trebuie să efectueze un stagiu militar de 12 luni.

Însă, potrivit noii legi, bărbaţii născuţi înainte de 1 ianuarie 1994 pot efectua doar 21 de zile, cu condiţia să plătească 15.000 de lire (2.800 de dolari).

Mulţi tineri îşi vând posesiunile – de la maşini şi locuinţe la cămile şi bivoli – pentru a face rost de banii necesari.

Citește și : Rusia avertizează că aderarea Georgiei la NATO ar putea declanşa „un conflict teribil”

Cetăţenii turci care trăiesc în străinătate de cel puţin 3 ani pot fi scutiţi şi ei de serviciul militar, dar vor trebui să plătească 2.000 de euro (2.300 de dolari) şi să participe la o instruire la distanţă organizată de Ministerul Apărării.

Legea a fost sprijinită de parlamentari din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi din partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP), aliatul de extremă dreapta al AKP.

Legea a fost promulgată de preşedintele Erdogan şi publicată în monitorul oficial pe 3 august.