DISTRIBUIȚI
BBC

Mii de thailandezi au mărşăluit duminică prin capitala Bangkok pentru a cere reforme, inclusiv limitarea puterilor de care se bucură regele Maha Vajiralongkorn, relatează Reuters. Noul protest a avut loc după ce în ajun zeci de mii de manifestanţi au manifestat în apropierea fostului palat regal din Bangkok pentru a cere mai multă democraţie şi demisia prim-ministrului, în cadrul celei mai importante manifestaţii de acest gen din ultimii ani, potrivit agerpres.

Protestul de duminică a fost blocat de baricadele instalate pe traseu, păzite de sute de poliţişti neînarmaţi.


Citește și : Preşedintele Columbiei lansează un apel la acţiune contra lui Maduro pentru ‘crimele sale împotriva umanităţii’

Manifestanţii şi-au declarat victoria după ce au înmânat poliţiştilor o scrisoare cu revendicările lor, pe care şeful Biroului poliţiei metropolitane, Phakphong Phongphetra, a asigurat că o va preda conducerii poliţiei pentru a decide următorii paşi.

„Cea mai mare victorie a noastră din aceste două zile arată că oameni obişnuiţi ca noi pot trimite o scrisoare casei regale”, a declarat unul din liderii manifestanţilor, Parit ‘Pinguinul’ Chiwarak, înainte ca mulţimea să se disperseze.

Duminică în zori, manifestanţii au instalat în piaţa Sanam Luang (Terenul regal) o placă pe care scria „Aici oamenii şi-au exprimat voinţa: această ţară aparţine poporului şi nu este proprietatea monarhiei, aşa cum am fost înşelaţi”, alături de imaginea unei mâini care face salutul cu trei degete folosit de protestatarii prodemocraţie.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei Anucha Burapachaisri a subliniat că poliţia nu va folosi violenţa împotriva protestatarilor, iar comandantul adjunct al poliţiei din Bangkok Piya Tawichai a declarat presei că autorităţile din capitală vor stabili dacă placa este sau nu ilegală şi dacă este cazul să fie îndepărtată.

Citește și : Circa 9000 de migranţi din insula Lesbos s-au mutat într-o tabără de corturi

În Thailanda, în pofida numeroaselor lovituri de stat din ultimele decenii, monarhia a rămas până în prezent de neatins, protejată de una din cele mai severe legi de lezmaiestate din lume, iar suveranul, dincolo de statutul de monarh constituţional, dispune de o influenţă considerabilă pe care o exercită cel mai frecvent din umbră. Actualul monarh, Maha Vajiralongkorn – urcat pe tron în 2016 la moartea tatălui său, veneratul rege Bhumibol – este o personalitate controversată.

Palatul regal thailandez nu a comentat deocamdată ultimele evoluţii. Regele, care petrece mult timp în Europa, nu se află în prezent în ţară, notează Reuters.