DISTRIBUIȚI
The Koz Post

Câteva mii de persoane au manifestat marţi la Barcelona, denunţând procesul care deschis la Madrid al liderilor separatişti în legătură cu rolul pe care l-au jucat în tentativa de secesiune a Cataloniei, relatează AFP, scrie News.ro .

Agitând zeci de steaguri separatiste, mulţimea i-a aplaudat pe oratorii care s-a succedat la tribună, într-o vastă piaţă, în Catalonia, în centrul capitalei regiunii.


Citește și : Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, găsit VINOVAT de un tribunal din New York

”Să decizi nu este un delict”, a tunat vicepreşedintele Guvernului regional catalan Pere Aragones. ”Nu poţi să judeci şi cu atât mai puţin să condamni un referendum şi nici autodeterminarea”, a adăugat el.

Separatiştii au proclamat la 27 octombrie o republica independentă catalană, după ce au organizat un referendum de autodeterminare, interzis de justiţie.

Doisprezece dintre liderii lor au compărut marţi, în deschiderea unui proces istoric cu privire la rolul pe care l-au jucat în această secesiune eşuată.

În absenţa fostului preşedinte separatist catalan Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia, principalul acuzat, fostul său vicepreşedinte Oriol Junqueras, riscă 25 de ani de închisoare.

Citește și : Stoltenberg: NATO pregăteşte măsuri defensive în contextul anulării Tratatului INF

Pedepse cuprinse între şapte şi 17 ani au fost cerute împotriva celorlalţi 11 inculpaţi, între care se află fosta preşedintă a Parlamentului catalan, mai mulţi foşti ”miniştri” regionali şi foştii preşedinţi ai puternicelor asociaţii ANC şi Omnium Cultural, care au organizat manifestaţia de la Barcelona.