DISTRIBUIȚI
Newsoneplace.com

Mii de oameni s-au adunat vineri la Varşovia pentru un marş anual organizat de extrema dreaptă pentru a marca Ziua Independenţei, câţiva participanţi purtând bannere cu mesaje de supremaţie a albilor sau anti-gay, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Participanţii, printre care familii cu copii, precum şi reprezentanţi ai unor grupuri de extremă dreapta, purtau steaguri poloneze alb-roşii şi scandau ‘Dumnezeu, onoare, patrie’ în timp ce mergeau prin centrul Varşoviei, sub o prezenţă puternică de poliţie.


Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

Marşul anual a devenit un punct de fricţiune între grupuri de extremă dreapta şi susţinători ai guvernului Partidului Lege şi Justiţie (PiS), pe de o parte, şi oponenţii lor liberali, de cealaltă.

De când a preluat puterea în 2015, PiS a căutat să introducă valori mai conservatoare, tradiţionale în viaţa publică, inclusiv o interdicţie aproapă totală a avortului.

Critici din ţară şi din străinătate au acuzat partidul că alimentează homofobia în timpul campaniilor electorale.

‘Polonia va fi independentă doar dacă drepturile tuturor la viaţă sunt egale şi avortul este complet interzis’, a spus o activistă anti-avort, participantă la manifestaţie.

Citește și : Următorul summit al NATO se va axa pe cheltuielile militare şi pe sprijinul pentru Ucraina

Primăria Varşoviei a avut în trecut numeroase tentative de a scoate în afara legii evenimentul, însă organizatorul, asociaţia Marşul Independenţei, a contestat cu succes decizii ale tribunalelor.