DISTRIBUIȚI

Mii de persoane au asistat marţi la Karachi la funeraliile fostului preşedinte pakistanez Pervez Musharraf, care lasă o moştenire controversată în ţara sa, din care a făcut un aliat al SUA în lupta împotriva reţelei teroriste Al-Qaida, potrivit AFP, potrivit agerpres.

Generalul Musharraf, ultimul lider militar al Pakistanului, a murit duminică la vârstă de 79 de ani în Dubai, unde era tratat din 2016 pentru o amiloidoză, o boală rară care afectează organele vitale.


Citeşte şi: Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a ajuns la aproape 4.900 de morţi şi riscă să crească – Black News

Într-o tabără militară din Karachi (sud) au fost recitate rugăciuni în cadrul unei ceremonii sobre, la care au luat parte circa 10.000 de persoane, în principal militari în serviciu sau în rezervă, a constatat un jurnalist al AFP.

Corpul neînsufleţit, care a fost repatriat luni în acest oraş unde familia acestui fost membru al unui comando de elită născut la New Delhi la 11 august 1943 a fugit după împărţirea Indiei, urmează să fie înhumat într-un cimitir militar.

Nici preşedintele Arif Alvi, nici premierul Shehbaz Sharif şi nici şeful Statului Major, Asim Munir, nu au asistat la funeralii, care nu au făcut obiectul niciunui anunţ oficial din partea guvernului sau a armatei.

În Pakistan, unde armata este încă extrem de puternică, deşi nu mai este la putere, generalul Musharraf rămâne un personaj contestat.

În editorialul său de luni, Dawn, principalul cotidian anglofon al ţării, l-a descris ca un „fel de enigmă, regimul său autoritar fiind presărat cu reforme liberale”.

„Cu toate acestea, greşelile regretatului general au fost considerabile, principala şi cea mai impardonabilă fiind faptul că a deraiat procesul constituţional”, a adăugat publicaţia.

Pervez Musharraf a înlăturat în octombrie 1999 de guvernul civil al lui Nawaz Sharif, fără vărsare de sânge. El s-a autoproclamat preşedinte în iunie 2001, după care, în aprilie 2002, a câştigat un referendum controversat.

Perceput iniţial ca un moderat, el s-a erijat apoi în principal aliat regional al Washingtonului în lupta împotriva reţelei teroriste Al-Qaida, după atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.

În timpul celor nouă ani cât el s-a aflat la putere, Pakistanul a avut parte de creştere economică, clasa de mijloc s-a dezvoltat, media s-au liberalizat, iar armata a jucat cartea împăcării în faţa Indiei rivale.

Însă el a suspendat de asemenea de două ori Constituţia şi a fost acuzat de abuz asupra drepturilor omului împotriva opozanţilor său.

Citește și: Biden spune că incidentul cu balonul de spionaj nu a slăbit relaţia cu Beijingul – Black News

Asaltul sângeros împotriva unor islamişti puternic înarmaţi refugiaţi în Moscheea Roşie de la Islamabad din vara lui 2007, tentativele sale de a-l demite pe preşedintele Curţii Supreme şi impunerea stării de urgenţă în acelaşi an l-au făcut în cele din urmă extrem de nepopular.

El a fost nevoit în final să demisioneze în august 2008 după o derută electorală, preferând acest rezultat în locul unei probabile destituiri.