DISTRIBUIȚI

Mai multe mii de persoane au manifestat în Noua Zeelandă împotriva restricţiilor impuse pentru combaterea răspândirii COVID-19 şi importante efective ale poliţiei au fost desfăşurate la Wellington, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

Circa 3.000 de persoane, printre care zeci de motociclişti, majoritatea fără mască, au traversat centrul capitalei pentru a se îndrepta spre clădirea parlamentului neozeelandez.


Citeşte şi: Danemarca reintroduce certificatul de vaccinare – Black News

Unii participanţi duceau drapele „Trump 2020”, în timp ce alţii arborau pancarte reprezentând minoritatea maori, unele anticarantină sau care susţineau profesorii ce riscă să-şi piardă locul de muncă dacă refuză vaccinarea.

Alţii vizau mass-media sau pe şefa guvernului, Jacinda Ardern, cu sloganuri precum „Pro Choice, Anti Jacinda”.

Manifestaţia s-a derulat într-un mod paşnic şi s-a dispersat după ce manifestanţii au executat un haka (dansul tradiţional al populaţiei maori) în incinta parlamentului.

Poliţia a declarat că nu au avut loc arestări la Wellington, chiar dacă s-a declarat dezamăgită că atâţia participanţi contestă restricţiile legate de coronavirus.

Jacinda Ardern a declarat că majoritatea neozeelandezilor susţin răspunsul guvernului său în faţa virusului, subliniind că aproape 90% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin. „Ceea ce am văzut astăzi nu este reprezentativ pentru marea majoritate a neozeelandezilor”, a declarat ea în faţa jurnaliştilor.

Guvernul neozeelandez a adoptat un răspuns ferm în faţa noului tip de coronavirus, cu închideri de frontiere şi carantine stricte. Noua Zeelandă a înregistrat până acum 31 de decese asociate COVID-19, la o populaţie de cinci milioane.

Citeşte şi: Persoanele în vârstă, vulnerabile şi dublu-vaccinate au început să moară de Covid din cauza scăderii imunității – Black News

Locuitorii din Auckland, cel mai mare oraş al ţării, se află în carantină de la mijlocul lui august, iar Jacinda Ardern a anunţat săptămâna aceasta că restricţiile vor fi menţinute până la sfârşitul lui noiembrie.

Ea a promis că vor fi introduse mai multe libertăţi, inclusiv ridicarea carantinei, atunci când 90% din populaţie va fi vaccinată cu schemă completă. Cu toate acestea, cei care nu s-au vaccinat încă vor fi vizaţi în continuare de restricţii în ceea ce priveşte locul de muncă, deplasările şi divertismentul.