DISTRIBUIȚI

Mii de persoane au ieşit duminică în stradă la San Salvador pentru a protesta împotriva preşedintelui Nayib Bukele, pe fondul îngrijorărilor că el îşi concentrează constant puterea şi după ce şi-a schimbat profilul pe Twitter autointitulându-se „Împărat al El Salvador”, relatează luni Reuters, potrivit agerpres.

Mass-media locale estimează că cel puţin 4.000 de persoane au mărşăluit în capitală. Protestatarii purtau pancarde cu mesaje denunţând înlocuirea de către Bukele a judecătorilor Curţii Supreme, posibilitatea pentru preşedinte de a candida pentru un al doilea mandat consecutiv şi adoptarea monedei virtuale bitcoin ca mijloc legal de plată.


Citeşte şi: Milioane de vieți depind de modul în care se termină pandemia – Black News

Aparenta glumă a lui Bukele cu profilul său de Twitter survine după o actualizare, luna trecută, a profilului său, când a adoptat apelativul de „Dictator al El Salvador”.

Duminică, protestatarii au scandat sloganuri precum „Ce vrea El Salvador? Să scape de dictator!”, în apropierea principalei pieţe a capitalei, în timp ce unii au dat foc unei efigii ce semăna cu preşedintele în vârstă de 40 de ani.

Acesta a fost al doilea cel mai mare protest în puţin peste o lună, după marşurile din septembrie denunţând bitcoin care a devenit a doua monedă legală de tranzacţie alături de dolarul SUA.

În mai, Congresul dominat pentru prima dată de partidul Idei Noi al lui Bukele a votat pentru concedierea judecătorilor comisiei constituţionale a Curţii Supreme, printre cei mai vechi jurişti din ţară, precum şi a procurorului general de atunci. Cei care i-au înlocuit, consideraţi apropiaţi ai lui Bukele, au fost votaţi rapid, ceea ce a provocat critici dure din partea Statelor Unite, precum şi a principalelor grupuri pentru drept internaţional.

Administraţia lui Bukele a intrat apoi sub focul criticilor Statelor Unite, după ce judecătorii Curţii Supreme au decis că preşedintele ar putea candida pentru un al doilea mandat consecutiv, ceea ce Washingtonul consideră că este neconstituţional.

Citeşte şi: Ruşii aveau o ‘CÂRTIŢĂ’ în cabinetul ministrului francez al apărării – Black News

„Ne pierdem toate drepturile pentru că astăzi ei nu respectă legile. Se face doar ceea ce vrea Nayib”, a spus Rosa Granados, membră a sindicatului care a participat la proteste. „Dacă ridică mâna, toţi deputaţii aprobă şi nu există nicio lege şi niciun proces legal care să fie respectat”, a adăugat ea.

Bukele, un utilizator adesea provocator de social media, a respins protestele pe Twitter ca fiind un „eşec”.

„Marşul este un eşec şi ei ştiu asta (…). Nimeni nu-i mai crede”, a scris el.