DISTRIBUIȚI
SeekTeachers

Coreea de Sud a criticat marţi decizia armatei americane de a plasa mii de muncitori coreeni în concediu fără plată în această săptămână, după ce cei doi aliaţi nu au reuşit să semneze un nou acord de distribuire a costurilor, informează Reuters, potrivit agerpres.

Disputa dintre Seul şi Washington a început în urmă cu aproape doi ani în legătură cu cât ar trebui să plătească fiecare pentru a susţine aproximativ 28.500 de trupe americane staţionate în Coreea de Sud, o moştenire a războiului din Coreea (1950-53), încheiat cu un armistiţiu şi nu un tratat de pace.


Citește și : Cehia pune la punct un sistem informatic pentru limitarea pandemiei de COVID-19

Fără un nou pact la mai multe luni după expirarea ultimului acord la sfârşitul anului 2019, 4.000 până la 5.000 din cei aproape 9.000 de sud-coreeni angajaţi de comandamentul militar al Statelor Unite vor fi trimişi în şomaj tehnic începând de miercuri. Oficiali americani au declarat că vor acoperi statele de plată pentru orice lucrător considerat esenţial.

Negociatorul sud-coreean Jeong Eun-bo a declarat că Coreea de Sud regretă măsura şi că Statele Unite nu au fost de acord cu propunerile care ar fi împiedicat să se ajungă aici înaintea ajungerii la un nou acord.

„Decizia părţii americane de a implementa concediul fără plată pentru muncitorii noştri (…) nu reflectă în mod corespunzător situaţia negocierilor şi credem că acest lucru este regretabil”, a adăugat Jeong într-un briefing la Seul.

Măsura intervine în timp ce Coreea de Sud şi armata americană de acolo se confruntă cu epidemia de coronavirus, care a afectat din punct de vedere economic mulţi locuitori. La rândul său, Coreea de Nord a continuat să testeze rachete, iar Coreea de Sud a declarat că trimiterea angajaţilor în concediu ar putea submina gradul de pregătire militară.

United States Forces Korea (USFK) nu au răspuns imediat la o cerere de a comenta aceste informaţii. Oficiali americani au declarat anterior că un acord separat vizând muncitorii ar fi subminat eforturile de a ajunge la un acord general.

Citește și : Suedia intensifică testarea la nivel naţional

Washingtonul a cerut până la 5 miliarde de dolari pe an, de cinci ori mai mult decât cele 870 milioane de dolari pe care Seulul a acceptat să le plătească anul trecut în cadrul unui acord de un an, deşi oficialii americani au spus că au ajuns la un „compromis” asupra cifrei.

Jeong a declarat că cele două ţări „şi-au redus substanţial” diferenţele şi fac tot posibilul să semneze în curând un nou acord.