DISTRIBUIȚI
YourNewsWire

Mii de persoane din America Centrală care participă la caravanele cu migranţi ce se îndreaptă către SUA au cerut azil în Mexic, au indicat marţi autorităţile mexicane, citate de agenţia dpa, potrivit agerpres.

Până în prezent, 3.230 de cereri de azil au fost depuse, potrivit unui comunicat al secretariatului Ministerului mexican de Interne.


Citeşte şi: Democraţii preiau controlul în Camera Reprezentanţilor, dar republicanii îşi păstrează majoritatea în Senatul american

Dintre solicitanţi, 2.697 de persoane au primit documente temporare care le permit să lucreze în Mexic în timp ce aşteaptă un plan sigur din partea Comisiei mexicane privind asistenţa pentru refugiaţi. Persoanele care au cerut azil în Mexic au primit hrană şi asistenţă medicală.

În ultimele luni, trei caravane cu migranţi din Guatemala, Honduras şi El Salvador care au fugit din cauza violenţelor din ţările lor speră să ajungă şi să intre în SUA.

Se estimează că între 2.000 şi 4.300 de migranţi din prima caravană, ce a plecat din Honduras pe 13 octombrie, se aflau marţi pe stadionul din Ciudad de Mexico. Ei aşteaptă sosirea altor persoane din America Centrală şi se află la 930 km de cea mai apropiată graniţă cu SUA.

Citeşte şi: SUA: Femeile au fost decisive pentru victoriile democraţilor pentru Camera Reprezentanţilor

În altă parte, o a doua caravană, formată din 1.500-2.000 de persoane, a ajuns la Tapanatepec, în statul mexican Oaxaca.

Un al treilea grup, format din 2.000 de salvadorieni, se află în Huixtla, la circa 250 de km sud de Tapanatepec.

Cele trei caravane cu migranţi sunt hotărâte să treacă graniţa în SUA, în pofida avertismentelor preşedintelui american Donald Trump că nu va permite acest lucru.