DISTRIBUIȚI
DW

Mii de medici şi studenţi la medicină au demonstrat vineri în toată Italia pentru a solicita o reformă a învăţământului în sectorul lor, în special o creştere a numărului de burse pentru specializări, relatează AFP, scrie agerpres.

Circa o sută de medici generalişti şi studenţi adunaţi la Milano şi-au aruncat la pământ halatele albe. Unii dintre ei agitau pancarte cu mesajele „Fără medici nu rămân decât miracolele” sau „Cine vă va îngriji mâine?”.


Citește și : UE încearcă să-şi reformuleze strategia faţă de China

O scenă identică s-a derulat la Roma, în faţa parlamentului, unde s-au adunat circa 100 de manifestanţi. Printre mesajele de pe bannere, „Fără specialişti, sistemul sanitar se prăbuşeşte” sau „Fără specialişti, miniştrii vă vor acorda îngrijire”.

Mişcarea de protest a fost organizată în 21 de oraşe italiene, printre care Napoli, Bologna, Genova, Torino, Florenţa sau Palermo.

Medicii tineri şi studenţiMariana Ionescui în ultimul an, care au avut cu toţii o mare contribuţie în timpul pandemiei de COVID-19, cer o mai bună punere în valoare a muncii lor şi o carieră cu perspective mai sigure.

Citește și : Universitatea din Queensland EXMATRICULEAZĂ un student pentru că a criticat China

„Să plecăm de la o serie de date: până în 2025, peste 60% dintre colegii noştri specialişti şi medicii generalişti se vor retrage. Dată fiind actuala politică sanitară, nu va exista suficient personal pentru a-i înlocui. Dreptul la îngrijire şi la sănătate al tuturor cetăţenilor va fi în consecinţă pus în pericol”, se menţionează într-un comunicat al organizatorilor.

„Nu mai acceptăm să fim numiţi eroi, pentru că a acorda asistenţă medicală este o alegere de viaţă cotidiană pentru noi. Nu dorim aplauze, vrem pur şi simplu ca drepturile noastre să fie recunoscute”, adaugă comunicatul.