DISTRIBUIȚI
People attend a demonstration after Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu dismissed the defense minister and his nationalist coalition government presses on with its judicial overhaul, in Jerusalem, March 27, 2023. REUTERS/Ammar Awad

După anunţul demiterii ministrului Apărării, care ceruse „o pauză de o lună în procesul controversat de reformă judiciară dorită de guvern”, mii de manifestanţi au ieşit pe străzi, îndreptându-se către strada Kaplan din centrul Tel Avivului, epicentrul demonstraţiilor care au loc în fiecare săptămână de la prezentarea în ianuarie de către guvern a proiectului de reformă, informează AFP, potrivit agerpres.

La Tel Aviv, protestatarii au incendiat cauciucuri duminică seara, a declarat poliţia într-un comunicat.


O jurnalistă AFP a constatat că demonstranţii au ars o canapea şi, în alte locuri, lemne. Potrivit acesteia, o mulţime uriaşă a ieşit pe străzile din Tel Aviv, iar demonstranţii au blocat principala autostradă care traversează oraşul, Ayalon.

Foto: (c) Ronen Zvulun/REUTERS


Fluturând steaguri ale Israelului, demonstranţii au scandat sloganuri precum „Bibi, afară!”, preluând porecla lui Benjamin Netanyahu.

Alte mitinguri spontane au avut loc în apropierea reşedinţei premierului din Ierusalim, precum şi în alte oraşe din ţară, la Haifa şi Beersheba, potrivit presei locale.

Foto: (c) Ronen Zvulun/REUTERS


Într-un discurs sâmbătă seara, Yoav Gallant, deşi din acelaşi partid de dreapta ca premierul Netanyahu, Likud, a declarat că se teme că perpetuarea diviziunilor în cadrul populaţiei pe această problemă ar crea o „ameninţare reală pentru securitatea” Israelului.

„Securitatea Israelului a fost şi va fi întotdeauna misiunea vieţii mele”, a scris Yoav Gallant pe Twitter. El a cerut întreruperea procesului legislativ timp de o lună, înainte de o săptămână crucială, ce ar urma să fie marcată de alte măsuri legislative şi de noi demonstraţii în masă, la apelul organizatorilor mişcării de protest, care au chemat la „paralizarea” ţării.

Citeşte şi: Germania este paralizată de una dintre cele mai mari greve din ultimele decenii – Black News

‘Sunt ataşat de valorile Likud (…), dar schimbări majore la nivel naţional trebuie făcute prin consultare şi dialog”, a spus ministrul sâmbătă, solicitând, în acelaşi timp, încetarea demonstraţiilor.

Citeşte şi: Preşedintele Israelului cere oprirea ‘imediată’ a reformei judiciare – Black News

„Netanyahu îl poate elimina pe Gallant, dar nu poate să elimine realitatea şi nu poate elimina poporul Israelului, care se opune nebuniei coaliţiei”, a scris pe Twitter liderul opoziţiei, politicianul de centru Yair Lapid.”Prim-ministrul Israelului este o ameninţare la adresa securităţii Israelului”, a adăugat el.