DISTRIBUIȚI

Mii de indonezieni au protestat vineri în mai multe oraşe din ţară faţă de incendierea unui drapel pe care era inscripţionată o declaraţie religioasă islamică, relatează agenţia dpa, potrivit agerpres.

Membri ai unei grupări de tineret afiliată celei mai mari organizaţii musulmane din ţară, Nahdlatul Ulama, au incendiat luni un steag negru cu inscripţia albă ”shahada” în cursul unui marş, ca mesaj de opunere faţă de gruparea islamică interzisă Hizbut Tahrir, care doreşte înfiinţarea unui califat global.


Citeşte şi: Isteria pachetelor explozive continuă în SUA. Sediul unui post de radio a fost evacuat

Mulţi musulmani conservatori spun că acţiunea reprezintă o insultă la adresa Islamului, deoarece drapelul poartă declaraţia de credinţă musulmană.

Ei susţin că drapelul nu aparţine grupării Hizbut Tahrir, deoarece el nu poartă denumirea sau logo-ul organizaţiei.

Sute de persoane purtând steagul negru s-au strâns în faţa biroului Ministerului Securităţii din Jakarta, cerându-i guvernului desfiinţarea grupării paramilitare Banser, ai cărei membri au incendiat drapelul.

Citeşte şi: 14 copii au fost ÎNJUNGHIAŢI într-o grădiniţă din China – VIDEO

”Sunt ei oare musulmani? Oamenii de credinţă nu dau foc simbolului religiei lor”, a declarat liderul protestului, Yusuf Martuk.

Proteste similare au avut loc în Bandung şi Ciamis, din provincia Java de Vest.

Anul trecut, preşedintele Joko Widodo a emis un decret care interzice gruparea Hizbut Tahrir, spunând că ideologia sa este o ameninţare la adresa unităţii ţării.

Criticii spun că interdicţia reprezintă o încălcare a libertăţii de întrunire, garantată de Constituţie.