DISTRIBUIȚI

Aproape 5000 de cetăţeni din Hong Kong au depus cereri pentru a trăi, munci sau studia în Marea Britanie, în cadrul noii politici de viză ce le deschide calea spre cetăţenia britanică celor care vor să scape de represiunile Beijingului din fosta colonie britanică, relatează joi cotidianul The Times preluat de Reuters, potrivit agerpres.

Londra a anunţat anul trecut că modifică reglementările privind acordarea vizelor pentru a le da rezidenţilor din Hong Kong şansa să se stabilească în Marea Britanie, după impunerea de către autorităţile de la Beijing, în iunie, a unei noi legi a securităţii naţionale despre care militanţii prodemocraţie afirmă că va pune capăt libertăţilor promise acestui teritoriu, care a fost până în 1997 colonie a Regatului Unit.


Citeşte şi: Merkel cere o soluţie diplomatică în dosarul iranian

Potrivit noilor reglementări, rezidenţii Hong Kongului care deţin un paşaport britanic BNO (British national overseas) vor putea sta timp de cinci ani în Marea Britanie, după care vor putea aplica pentru aşa-numitul „settled status” şi cetăţenie.

Circa jumătate din cele 5000 de aplicaţii primite până acum au venit de la hongkonghezi aflaţi deja în Marea Britanie, a menţionat Times, citând surse neidentificate.

Aproximativ 5,4 milioane de locuitori ai teritoriului (din totalul de aproape 7,5 milioane) ar putea fi eligibili, în total, pentru dobândirea cetăţeniei britanice, în cadrul noului mecanism.

Este vorba de cei care au primit deja drept de şedere temporară în Marea Britanie, după ce au fugit de represiunile chineze şi în aşteptarea schimbării politicii de viză.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de interne a menţionat că datele concrete în legătură cu aceste aspecte vor fi publicate în următoarele luni.

Citeşte şi: Joe Biden l-a sunat pe Bibi Netanyahu

China şi Hong Kongul au afirmat că din 31 ianuarie nu vor mai recunoaşte paşaportul BNO ca document valid de călătorie. Statutul de BNO (britanic din străinătate, n.red.) a fost creat special în 1987 de Londra pentru rezidenţii din Hong Kong.

Guvernul britanic a estimat că noile vize ar putea atrage în Regatul Unit peste 300.000 de persoane şi membri de familie ai acestora, în timp ce Beijingul afirmă că aceştia vor deveni cetăţeni de categoria a doua.