DISTRIBUIȚI
Twitter

Mii de persoane au manifestat marţi seara în Franţa împotriva antisemitismului, după o recentă recrudescenţă a actelor antisemite în ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.

La Paris, în Piaţa Republicii s-au adunat numeroase persoane care purtau pancarte pe care se afla înscris ”Nu trivializării urii” sau ”Ajunge”, sloganul acestei manifestaţii la care au fost aşteptaţi premierul Edouard Philippe precum şi numeroase personalităţi politice.


Citește și: Havana dezminte că ar avea o ‘armată’ în Venezuela

După ce a vizitat un cimitir evreiesc profanat din estul Franţei, preşedintele Emmanuel Macron s-a deplasat la Memorialul Shoah-ului (Holocaustului) din Paris, împreună cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, unde s-au recules şi au depus o coroană de flori.

Ca urmare a creşterii actelor antisemite în Franţa (74% în 2018), autorităţile au lansat un apel la mobilizare şi la manifestaţii în întreaga ţară.

”Trebuie să spunem astăzi că ajunge, că nu totul este posibil, iar faptul că aceste acte sunt în creştere ne arată că este timpul să reacţionăm împreună şi în cel mai eficient mod”, a declarat primul secretar al Partidului Socialist Olivier Faure, una dintre personalităţile implicate în organizarea manifestaţiei de marţi seara.

La manifestaţie au fost prezenţi primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, preşedintele regiunii Paris, Valérie Pécresse (Republicanii, de dreapta), secretarul naţional al Partidului Comunist, Fabien Roussel, precum deputaţi ai partidului de guvernământ Republica în Mişcare.

Fostul preşedinte socialist Francois Hollande a declarat că „antisemitismul este un flagel, un atac împotriva Republicii”. „Antisemitismul nu este problema evreilor, este problema tuturor francezilor”, a subliniat el.

Citește și : Juncker: Fidesz al lui Viktor Orban ar trebui să părăsească Partidul Popular European

Preşedintele partidului Republicanii, Laurent Wauquiez, a declarat: ”Ajunge cu svasticile, cu insultele”, o referire la profanarea unui cimitir evreiesc marţi, în Alsacia, şi insultele adresate filosofului Alain Finkielkraut, sâmbătă, cu prilejul unei demonstraţii a „vestelor galbene”.

„Este un semnal de alarmă republican, dar acesta nu mai este suficient. Avem nevoie de măsuri, de decizii reale. Înainte de a modifica legea, să începem prin aplicarea acesteia. Pentru ca aceste acţiuni antisemite să fie judecate. În spatele actelor antisemite, există problema islamismului fundamentalist”, a apreciat Wauquiez.

În total, în Franţa s-au înregistrat 541 de acte antisemite în 2018, o cifră în creştere cu 74% anual, dar care rămâne încă sub vârfurile atinse în 2014 (851) şi 2004 (974).