DISTRIBUIȚI

Mii de rezidenţi din zone cu risc crescut situate în estul şi sudul Filipinelor au fost evacuaţi miercuri înaintea sosirii taifunului Rai, au precizat autorităţile, potrivit DPA şi agerpres.

Rai este însoţit de vânturi cu viteze maxime de 120 de kilometri pe oră şi rafale de până la 150 de kilometri pe oră şi se apropie de insula sudică Mindanao, a menţionat biroul de meteorologie.


Citeşte şi: Valul Omicron este condus de populația tânără, sănătoasă şi vaccinată – Black News

Potrivit prognozelor, ar urma să atingă uscatul în nordul Mindanao sau în regiunea estică Visayas în după-amiaza sau seara zilei de joi, a mai adăugat biroul.

Potrivit agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor, sunt în desfăşurare evacuări preventive în cel puţin cinci provincii estice şi sudice. În provincia sudică Surigao Del Sur, cel puţin 2.000 de persoane au fost evacuate, potrivit guvernatorului provinciei.

”Aproape 16 milioane de persoane trăiesc în cele cinci regiuni care se aşteaptă să fie cel mai grav afectate, 3,8 milioane dintre aceştia trăiesc sub limita sărăciei”, potrivit Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Deşi nu a existat pericolul ca Rai să se transforme într-un super-taifun, este ”în continuare un ciclon puternic şi va provoca prejudicii şi pagube zonelor afectate”, a spus Ricardo Jalad, directorul agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor.

”Taifunul va aduce ploi abundente, pe alocuri intense, care ar putea declanşa inundaţii şi alunecări de teren”, a avertizat el.

Citeşte şi: Italia a extins starea de urgenţă pentru Covid-19 până la 31 martie – Black News

Arhipelagul Filipinelor este lovit în medie de 20 de cicloane tropicale în fiecare an.

Cel mai puternic taifun care a lovit Filipinele a fost taifunul Haiyan, care a provocat moartea a peste 6.300 de persoane şi a strămutat peste 4 milioane în noiembrie 2013.