DISTRIBUIȚI
The Connexion

Mii de persoane s-au adunat vineri în mai multe oraşe din Franţa pentru a denunţa inegalităţile salariale şi violenţa pe criterii de gen, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale dedicată drepturilor femeii, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Participanţii, în număr de 15.000 potrivit organizatorilor, au fost invitaţi să protesteze sau să se deconecteze de la activitate la 15:40, oră de la care teoretic femeile muncesc „gratuit”, dacă se ţine cont de faptul că acestea sunt plătite, în medie, cu 26% mai puţin decât bărbaţii.


Citește și : Turcia. Manifestantele de Ziua Femeii, întâmpinate de poliţie cu câini şi gaze lacrimogene (VIDEO)

La Paris 6.000 de oameni au manifestat în Piaţa Republicii afişând pancarte pe care era scris: „Pentru plată egală, muncă egală”, „Nu vom mai tăcea niciodată” sau „Nici de luat, nici de violat, Nu înseamnă Nu”.

Mulţi bărbaţi, în special tineri, se aflau printre manifestanţi, precum Said, un tânăr de 31 de ani, pe a cărui pancartă scria: „Eu nu sunt aşa” (adică nu sexist).

Militanţilor pentru cauza femeilor li s-au alăturat tinerii care demonstrau pentru climă. ‘Să ne distrugem patriarhatul, nu climatul’, se putea citi pe un banner desfăşurat la baza statuii simbolizând Republica.

Aproximativ cincizeci de femei algeriene au protestat viguros împotriva codului familie din ţara de origine, dar şi împotriva noii candidaturi a preşedintelui Abdelaziz Bouteflika.

2.500 de persoane au manifestat la Marsilia şi câte 1.500 la Grenoble şi Toulouse. Participanţii au scandat „Solidaritatea cu femeile din întreaga lume”, „Sunt încă multe lucruri de făcut, în special în privinţa egalităţii salariale şi a combaterii violenţei sexuale şi a celei sexiste”, a declarat pentru AFP Valerie Lorek, care a demonstrat la Lille.

Citește și : Donald Trump se va întâlni cu Jair Bolsonaro la Casa Albă pe 19 martie

La Toulouse câteva sute de persoane, în marea lor majoritate femei, s-au adunat şi au scandat „Solidaritate cu femeile din întreaga lume”. Pe pancarte se putea citi: ‘Patriarhatul nu se va prăbuşi singur, să îl călcăm în picioare” sau „Nu există femei frigide, ci guri rele”.