DISTRIBUIȚI
El Desconcierto

Mii de femei au protestat luni pe străzile capitalei Buenos Aires şi în alte oraşe argentiniene, cerând legalizarea avortului şi măsuri pentru combaterea violenţei de gen, potrivit media locale, relatează dpa, potrivit agerpres.

Femei de toate vârstele au început să protesteze de la ora locală 15:00 (18:00 GMT) de la Piaţa Congresului până la Plaza de Mayo, notează ziarul Clarin.


Citește și: Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Eid al-Fitr

Marşul a fost organizată de mişcarea „Ni Una Menos” (Niciuna mai puţin), care a fost înfiinţată după violarea şi uciderea unei adolescente în oraşul Mar del Plata, la sud de Buenos Aires, în 2015.

„Ieşim pe stradă pentru că o femeie moare la fiecare 30 de ore. În cei patru ani de la prima demonstraţie pe care am văzut-o 1.139 de femei au fost ucise”, potrivit unei declaraţii a organizaţiei citate de TeleSur.

„În 2019, 133 de femei au murit doar pentru că erau femei. Şi 35 de femei transgender au fost, de asemenea, ucise”, se arată în declaraţie.

Citește și: Londra și Berlin cer reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate pentru discutarea crizei din Sudan

Mişcarea a cerut guvernului argentinian să declare stare de urgenţă pentru violenţa de gen, să aprobe un proiect de lege, susţinut de partidul preşedintelui Mauricio Macri, privind legalizarea avortului prezentat în Congres la 28 mai şi să se predea educaţia sexuală în şcoli.

„Ni Una Menos a declanşat o schimbare profundă în societatea noastră. Pentru a realiza (obiectivul)… fiecare nivel de guvernare trebuie să se angajeze şi să lucreze împreună pentru egalitate şi împotriva violenţei de gen”, a scris Macri pe Twitter.