DISTRIBUIȚI

Mai multe mii de persoane au manifestat joi în Brazilia împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei, la o săptămână după o sângeroasă operaţiune a forţelor de ordine într-o favelă din Rio de Janeiro, soldată cu 28 de morţi, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

„Fără gloanţe, foamete, COVID. Poporul de culoare vrea să trăiască!”: manifestanţii, care purtau măşti sanitare împotriva noului tip de coronavirus, au reclamat discriminarea faţă de persoanele de culoare şi metise – care reprezintă 55% din populaţia Braziliei – în ziua în care această ţară comemorează abolirea sclaviei în 1888.


Citește și: Joe Biden salută o ‘zi mare’ în lupta împotriva pandemiei

În Rio de Janeiro, pancarte proclamau „Nu genocidului, revolta este justă” sau „Dreptate pentru Jacarezinho”, de la numele favelei unde a avut loc raidul sângeros al poliţiei, potrivit căreia era vorba de destructurarea unui grup ce recruta copii şi adolescenţi pentru activităţi de trafic de droguri, furturi, răpiri şi asasinate.

Potrivit unor asociaţii pentru drepturile omului, această operaţiune a fost cea mai sângeroasă întreprinsă vreodată în favelele acestei metropole braziliene, unde locuiesc păturile cele mai defavorizate ale populaţiei, majoritatea de culoare, obişnuite cu acest tip de descinderi ale poliţiei.

Citește și: Israelul face un pas înapoi și anunță că NU a invadat Gaza

„Suntem aici pentru a cere sfârşitul genocidului împotriva persoanelor de culoare, a cere vaccinuri şi egalitate în drepturi”, a declarat un manifestant, Alexandro de Santos Visosa.

Manifestaţii similare, organizate de Coaliţia de culoare pentru drepturi, au avut de asemenea în oraşele Brasilia, Salvador şi în capitala economică a ţării, Sao Paulo, unde s-au adunat 500 de persoane, dintre care unele purtând pancarte cu mesajul „Afară Bolsonaro”, preşedintele de extremă dreapta.