DISTRIBUIȚI
© REUTERS/Erik De Castro

Mii de armeni, în frunte cu prim-ministrul Nikol Pashinyan, au defilat sâmbătă la Erevan în memoria victimelor conflictului cu Azerbaidjan pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, regiune separatistă azeră, relatează France Presse, potrivit agerpres

Armenia a intrat sâmbătă în trei zile de doliu în memoria celor ucişi în conflict.


Citește și : Statele Unite au impus o serie de sancţiuni regimului Maduro

După şase săptămâni de confruntări, Azerbaidjanul şi Armenia au semnat la 9 noiembrie un acord privind încheierea ostilităţilor şi care a consacrat înfrângerea Armeniei.

‘Întreaga naţiune a trăit şi traversează un coşmar’, a declarat Nikol Pachinyan într-o alocuţiune video înainte de a conduce procesiunea spre memorialul din Erevan unde sunt îngropate victimele.

‘Uneori, pare că toate visurile noastre sunt sfărâmate şi optimismul nostru distrus’, a continuat el.

Opoziţia, care a chemat la grevă generală de pe 22 decembrie pentru a forţa demisia lui Pashinyan, are programat sâmbătă un marş concurent.

Ajuns la putere în urma unei revoluţii paşnice în 2018 întruchipând speranţele populaţiei de înlăturare a elitelor post-sovietice corupte, Nikol Pashinyan, în vârstă de 45 de ani, este foarte criticat după înfrângerea suferită de forţele armene în faţa armatei azere în Nagorno-Karabah.

Peste 5.000 de oameni, inclusiv civili, au fost ucişi în cele două foste republici sovietice în conflictul izbucnit la sfârşitul lunii septembrie.

Citește și : Biden consideră că acuzaţiile la adresa fiului său îl vizează pe el: ‘Sunt folosite pentru a se ajunge la mine’

Un acord umilitor pentru Armenia a fost semnat sub egida Moscovei la 9 noiembrie, oferind câştiguri teritoriale importante Azerbaidjanului, susţinut de Turcia.

Acordul a provocat furie în Armenia, unde opoziţia manifestează aproape zilnic pentru a obţine demisia premierului, calificat drept ‘trădător’.

Pashinyan şi-a recunoscut responsabilitatea în această înfrângere, dar a exclus o demisie, subliniind că responsabilii săi militari şi liderii din Karabah i-au cerut să semneze documentul pentru a asigura supravieţuirea republicii autoproclamate, pe cale de a fi invadată de forţele azere.

În baza acordului semnat, Rusia a desfăşurat în jur de 2.000 de soldaţi de menţinere a păcii în Nagorno-Karabakh.