DISTRIBUIȚI

Mii de angajaţi din domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale au mărşăluit joi în Franţa pentru a denunţa condiţiile lor de muncă şi a cere creşteri salariale, potrivit AFP, scrie agerpres.  

La Paris, sute de persoane au manifestat în faţa Ministerului Sănătăţii, agitând pancarte cu inscripţii: „Lupta noastră, sănătatea voastră!”, „Măriţi-ne salariile!”, „Bani pentru spital, nu pentru capital!”.


Citește și : Boiko Borisov iese din SILENZIO STAMPA

„În instituţiile noastre avem o lipsă acută de profesionişti” şi legăm „problema locurilor de muncă de atractivitatea meseriilor noastre şi deci de problema salarială; este important să existe o creştere mai mare decât cea acordată de Ministerul Sănătăţii”, a declarat Mireille Stivala, secretar general al sindicatului CGT Sănătate şi protecţie socială.

„Denunţăm de asemenea faptul că, în pofida pandemiei, în pofida dificultăţilor pentru asistarea populaţiei, acest guvern restructurează şi mai mult unităţi (medicale) şi suprimă locuri de muncă”, a adăugat ea.

Există „necesitatea” de a oferi condiţii de muncă „demne tuturor lucrătorilor sociali, medico-sociali şi din sănătate”, „suntem momiţi cu 183 de euro (creşterea salarială promisă), dar la o privire mai atentă ai impresia că citeşti un contract de asigurări, cu o grămadă de lucruri care fac să nu avem dreptul”, şi-a exprimat regretul Ramon Vila, secretar federal al Sindicatului Sud pentru sănătate socială, formator specializat în servicii sociale.

Citește și : Un depozit de vaccinuri din UK, la un pas să fie inundat de POTOP

La Marsilia, mai multe mii de persoane – potrivit CGT – au manifestat de asemenea, agitând pancarte pe care se putea citi „Fără euro nu sunt locuri de muncă” sau „Cine seamănă sărăcie, culege mânie”.

„Avem trei urgenţe: salariile, numărul de paturi şi angajările. Trebuie create 400.000 de locuri de muncă, 100.000 în spitale, 200.000 în căminele de bătrâni Ehpad şi restul în domeniile medico-social şi social. Suferinţa este în creştere”, a declarat Cedrid Volait, coordonator regional al CGT Sănătate.