DISTRIBUIȚI

În spatele unui coşciug alb acoperit cu trandafiri roşii, mii de persoane au defilat duminică la Minneapolis, în nordul Statelor Unite, pentru a cere „dreptate”, cu o zi înainte de procesul poliţistului alb care l-a ucis pe afro-americanul George Floyd, notează AFP, potrivit agerpres.

Mulţimea, foarte diversă, a rămas majoritar tăcută în semn de omagiu pentru George Floyd, mort, pe 25 mai, sub genunchiul agentului Derek Chauvin, ieşind din tăcere doar pentru a scanda „Fără dreptate, fără pace!’.


Citeşte şi: Washingtonul şi Seulul S-AU ÎNŢELES la bani pentru finanţarea trupelor americane

În spatele unei banderole pe care erau scrise ultimele cuvinte ale lui George Floyd, „Nu pot respira”, manifestanţii au defilat în jurul sediului guvernului local, care va găzdui acest proces cu începere de luni.

De teama unor posibile incidente odată cu audierile, clădirea a fost înconjurată cu sârmă ghimpată şi blocuri din beton. Mii de poliţişti şi soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost, de asemenea, mobilizaţi.

Vezi şi: Meghan Markle ‘ARUNCĂ-N AER’ Casa Regală britanică

În cortegiu, mai mulţi manifestanţi au afirmat că se tem că Derek Chauvin va scăpa liber după proces şi au avertizat că acest lucru nu ar rămâne fără consecinţe.

Derek Chauvin este acuzat de „crimă” şi „omor prin imprudenţă”. Procesul său, care va fi şi cel al metodelor poliţiei, urmează să înceapă luni cu selecţia juraţilor. Dezbaterile de fond vor începe pe 29 martie, iar verdictul nu este aşteptat înainte de sfârşitul lunii aprilie.