DISTRIBUIȚI
Twitter

Mii de algerieni au ieşit vineri în stradă pentru a marca un an de la izbucnirea manifestaţiilor pro-democraţie care au dus la demisia preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, aflat de mult timp la putere, relatează DPA, scrie agerpres.

Protestele împotriva regimului condus de Bouteflika, la putere în Algeria timp de două decenii, au izbucnit la 22 februarie 2019.


Citește și : Mii de oameni fug zilnic din calea atrocităților comise în Burkina Faso

În aprilie, Bouteflika a fost forţat să demisioneze, în urma presiunii din partea protestelor desfăşurate în toată ţară şi a puternicii armate.

Demonstraţiile au continuat şi după căderea preşedintelui, protestatarii cerând plecarea şi a oficialilor din perioada lui Bouteflika şi o schimbare generală a sistemului politic.

Vineri, protestatarii s-au adunat în capitala Alger, cerând reforme radicale, sub supravegherea unor ample dispozitive de securitate, potrivit martorilor.

Manifestaţii similare au avut loc şi în provinciile Bejaia şi Tizi Ouzou, au relatat media algeriene.

Joi, actualul preşedinte al Algeriei, Abdelmadjid Tebboune, a avertizat împotriva a ceea ce a numit „încercări” de a infiltra demonstraţiile pentru a incita la violenţă.

Citește și : Putin dă vina pe Occident pentru tensiunile cu Ucraina: ‘Se tem de un concurent global!’

Când Tebboune a ajuns la putere în decembrie, a promis ample reforme politice şi economice în încercarea de a aplana protestele.

În această săptămână, el şi-a anunţat intenţia de a declara data de 22 februarie drept sărbătoare naţională.

Oponenţii spun că Tebboune face parte din elita autoritară a lui Bouteflika, sub mandatul căruia a fost pentru scurt timp premier în 2017.