DISTRIBUIȚI
ABC News

Un tribunal din Kiev l-a eliberat luni seara pe opozantul Mihail Saakaşvili, arestat sâmbătă, respingând astfel solicitarea Parchetului, care ceruse în acest caz consemnare la domiciliu cu brăţară electronică pentru fostul preşedinte georgian, transmite AFP, potrivit stiripesurse .

Saakaşvili şi susţinătorii săi, printre care mai mulţi deputaţi, au primit anunţul judecătoarei cu aplauze.


Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, acuzat în Ucraina de intrare ilegală în ţară şi susţinere a unei organizaţii criminale, a respins luni învinuirile ce i se aduc şi a susţinut că preşedintele rus, Vladimir Putin, are un rol în problemele juridice cu care el se confruntă, relatează agenţia DPA.

”Mă consider un prizonier al oligarhiei din Ucraina şi al lui Putin”, a declarat Saakaşvili luni, în faţa instanţei de judecată la Kiev, potrivit relatărilor din media locale.

Saakaşvili a fost reţinut în weekend, înainte de a conduce un marş de protest prin centrul Kievului făcând apel la demiterea lui Poroşenko.

Citește și : Departamentul de Stat al SUA îl acuză pe Nicolas Maduro de ‘consolidarea dictaturii’ în Venezuela

Saakaşvili şi Poroşenko au fost cândva aliaţi, fiind uniţi atât de idealurile politice occidentale, cât şi de aversiunea faţă de regimul lui Putin, ţările lor fiind amândouă în conflict cu Rusia.

Poroşenko l-a ajutat pe Saakaşvili să devină guvernator al importantei regiuni ucrainene Odesa, de la Marea Neagră, în 2015. Dar, după un an şi jumătate, Saakaşvili a demisionat, acuzându-l pe Poroşenko de perpetuarea unei corupţii adânc înrădăcinate.

Petro Poroşenko i-a retras cetăţenia ucraineană lui Saakaşvili în urmă cu câteva luni. Aliaţii lui Poroşenko l-au acuzat pe Saakaşvili că a acceptat sute de mii de dolari de la surse ce au legături cu Rusia pentru campania sa de a-l înlătura pe liderul ucrainean.

Poroşenko a devenit preşedinte în 2014, după înlăturarea predecesorului său prorus Viktor Ianukovici, în contextul unei mişcări de protest ce făcea apel la strângerea legăturilor cu Occidentul.