DISTRIBUIȚI
Sputnik

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, a anunţat marţi seară că fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili are la dispoziţie 24 de ore pentru a se prezenta în faţa anchetatorilor ucraineni, după ce marţi susţinătorii săi l-au ajutat să scape blocând furgoneta poliţiei care îl transporta, transmite Reuters, conform agerpres .

”Cred că, mergând personal la anchetatorii SBU (serviciul de securitate) începând de miercuri de la ora 09:00, Mihail Saakaşvili poate ajuta ţara noastră – pe care o iubeşte – să evite şocuri care nu sunt necesare. După 24 de ore, întregul sistem de aplicare a legii din Ucraina va face tot ce este necesar pentru a-l aduce la Mihail Saakaşvili în faţa anchetatorilor”, a spus oficialul ucrainean.


Saakaşvili, devenit opozant al actualului regim de la Kiev, a fost eliberat marţi la scurt timp după reţinerea sa de către poliţia ucraineană, câteva sute de susţinători ai săi blocând furgoneta care îl transporta. El a coborât din vehicul şi apoi s-a îndreptat către parlament însoţit de simpatizanţii săi.

Citește și : Nepotul lui Ali Abdallah Saleh, Tareq Mohammed Abdallah Saleh, a fost şi el ucis în timpul atacului condus de rebelii houthi

Din cauza mulţimii compacte de oameni care a înconjurat furgoneta poliţiei, nu a fost posibil să se afle dacă eliberarea fostului şef al statului georgian a fost rezultatul unei acţiuni în forţă a susţinătorilor lui sau dacă poliţia a cedat în faţa acestora.

Fostul preşedinte al Georgiei, opozant declarat al preşedintelui Petro Poroşenko după ce acesta i-a retras cetăţenia ucraineană, a fost reţinut marţi dimineaţă pentru mai multe ore în urma unei percheziţii la domiciliul său din Kiev, în cadrul unei anchete penale despre care Saakaşvili susţine că este o înscenare făcută la ordinul preşedintelui ucrainean.

Mihail Saakaşvili este bănuit că a vrut să ‘preia puterea prin forţă’ în timpul manifestaţiilor contra corupţiei, indicase anterior Iuri Luţenko.