DISTRIBUIȚI
Radio Chisinau

În prima sa conferinţă de presă după ce s-a stabilit în Olanda, fostul preşedinte gruzin Mihail Saakaşvili a cerut marţi ţărilor europene să îl sancţioneze pe preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, transmite AFP, potrivit agerpres.

Poroşenko l-a numit în 2015 pe Saakaşvili guvernator al regiunii ucrainene Odesa. În Georgia, fostul şef de stat (2004-2013) este acuzat de mai multe infracţiuni, în urma unor anchete pe care le consideră politice. În Ucraina, el a demisionat din funcţia de guvernator după un an şi jumătate şi l-a acuzat de corupţie pe fostul său aliat, preşedintele Poroşenko. Ucraina i-a retras cetăţenia în 2017, iar la cea georgiană renunţase din 2015, astfel încât în prezent este, din punct de vedere legal, apatrid. În februarie anul acesta, Mihail Saakaşvili a fost expulzat din Ucraina, unde i s-a interzis accesul timp de trei ani, şi s-a stabilit în Olanda, împreună cu familia – soţia, care are cetăţenie olandeză, şi cei doi copii.


Citește și : Jihadul Islamic anunţă un armistiţiu, Israelul dezminte (Gaza)

Saakaşvili contestă retragerea cetăţeniei ucrainene, singura pe care o deţinea la momentul respectiv, şi cere Europei sancţiuni împotriva preşedintelui Poroşenko, considerând că acesta i-a încălcat drepturile. El a anunţat că intenţionează să participe la alegerile prezidenţiale şi parlamentare de anul viitor, din Ucraina. Presiunile externe cerute marţi sunt singura modalitate realistă de a obţine permisiunea de reintrare în ţară; avocaţii lui Saakaşvili consideră că procedurile judiciare în acest sens, de exemplu la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, ar dura câţiva ani.

„Mă voi întoarce în Ucraina, dar pe moment mă voi strădui să mă asigur că împotriva lui Poroşenko se aplică sancţiuni speciale”, a spus Saakaşvili.

Citește și : Statul Islamic a executat 2900 de civili în Siria (raport)