DISTRIBUIȚI
Twitter

Preşedintele columbian Ivan Duque a anunţat luni că ţara sa le va acorda statutul de protecţie temporară unui număr de circa un milion de migranţi venezueleni fără documente, relatează DPA, potrivit agerpres.

Aproximativ un milion din cei 1,7 milioane de venezueleni din Columbia nu au documente, a spus Duque.


Citeşte şi: OMS avertizează împotriva unui exces de pesimism cu privire la vaccinul AstraZeneca

Noua protecţie pe zece ani le va permite să îşi legalizeze statutul şi să le ofere o mai mare stabilitate celor aproximativ 800.000 de venezueleni înregistraţi deja în Columbia şi care până acum au fost nevoiţi să aplice regulat pentru permise de şedere.

Decizia a fost anunţată în urma unei întâlniri de lucru cu Înaltul Comisarul al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

„Acest gest umanitar ambiţios este un exemplu pentru regiune şi pentru restul lumii”, a declarat Grandi.

„Este un gest care schimbă vieţile a 1,7 milioane de venezueleni emigraţi, care vor beneficia de acum de protecţie, securitate şi stabilitate suplimentare cât sunt departe de casă”, a mai spus el.

Noul statut le va oferi migranţilor acces la servicii de bază, inclusiv la sistemul naţional de sănătate şi la programele de vaccinare, precum şi posibilitatea de a intra pe piaţa muncii, se arată într-o declaraţie comună.

Citeşte şi: Consiliul Drepturilor Omului se reuneşte pentru criza din Myanmar

Într-o conferinţă de presă comună, Duque a subliniat de asemenea că noul mecanism va presupune că venezuelenii care decid să nu se înregistreze vor fi expulzaţi.

Columbia găzduieşte cel mai mare număr de migranţi venezueleni din lume, estimat la 1,7 milioane de persoane, ceea ce înseamnă circa 37% din venezuelenii din America Latină şi Caraibe.

Marea lor majoritate şi-au părăsit ţara din cauza crizei economice puternice şi a tulburărilor politice sub preşedinţia lui Nicolas Maduro, aflat la putere din 2013.