DISTRIBUIȚI
Daily Express

Autorităţile cipriote au anunţat marţi că au oprit 37 de migranţi care încercau să treacă frontiera dinspre partea de nord a insulei, transmite dpa, potrivit agerpres.

Ciprul – stat insular divizat din 1974, Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) fiind însă recunoscută doar de Turcia – a devenit un nou punct de intrare pentru migranţii care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.


Citeşte şi: Bilanţul atentatelor din Sri Lanka a ajuns la 310 morţi. Poliţia face noi arestări!

Întreaga insulă, situată la circa 170 de km de coastele libaneze şi 70 km de cele turceşti, este membră a Uniunii Europene, dar legislaţia comunitară se aplică doar în sudul predominant grec.

Traficanţii de persoane cer 2000 de euro (circa 2250 dolari) de persoană pentru a trece din RTCN în zona „europeană”.

Preşedintele cipriot, Nikos Anastasiades, a solicitat asistenţă din partea Uniunii Europene pentru a acorda asistenţa necesară celor aproximativ 10.000 de refugiaţi şi migranţi al căror statut încă nu a fost clarificat.

Citeşte şi: Noua IRA îşi recunoaşte vina în uciderea jurnalistei nord-irlandeze

În baza unui acord între UE şi Turcia datând din 2016, migranţii care încearcă să traverseze Marea Egee în drum spre Uniune sunt verificaţi în centre de primire de pe insulele greceşti.

Ciprul nu s-a alăturat acestui acord, iar tabăra de refugiaţi de la Kokkinotrimithia, la vest de capitala Nicosia, este supraaglomerată, notează dpa.