DISTRIBUIȚI

Autorităţile elene au început luni dimineaţă transferul a aproape 300 de solicitanţi de azil din tabăra insalubră de la Vathy spre noul centru ‘închis’ de pe insula Samos, la câteva ore după un incendiu important în vechea tabără, relatează AFP, potrivit agerpres.

Aproximativ 350 de solicitanţi de azil trăiesc în continuare în condiţii mizere în tabăra care se întinde la porţile oraşului Vathy începând de la criza migratorie din 2015.


Citeşte şi: Incendiu puternic într-o tabără de migranţi din Grecia – Black News

Primii 22 de pasageri au coborât din autobuzul care i-a adus luni dimineaţă în noua tabăra de la Zervou, înconjurată cu sârmă ghimpată şi închisă cu porţi magnetice.

Noul centru, inaugurat sâmbătă, este primul din cele cinci structuri ‘cu acces controlat şi închis’ finanţate de Uniunea Europeană pe cele cinci insule greceşti unde ajung cei mai mulţi migranţi plecaţi de pe coastele Turciei.

Secretarul general pentru azil al Ministerului pentru Migraţie, Manos Logothetis, a declarat duminică seară că ‘270 dintre ei au declarat voluntar că vor să fie transferaţi în tabăra’ de la Zervou.

Responsabilul a dat asigurări la locul incendiului că ‘nu există motive de a se crede că ei au dat foc’ taberei de la Vathy. Incendiul a fost declarat în cursul serii în barăci abandonate şi a fost adus sub control la începutul nopţii. Nu s-au înregistrat victime.

Luni dimineaţă, Logothetis a afirmat totuşi la postul public ERT că este ceva ‘obişnuit’ ca solicitanţii de azil să dea foc obiectelor pe care nu vor să le mai ia cu ei în locurile unde sunt transferaţi.

Focul ‘nu a fost o surpriză, eram pregătiţi pentru aşa ceva’, a spus el, precizând că 200 de migranţi vor fi transferaţi luni şi marţi.

‘Astăzi este o zi istorică’, a adăugat Logothetis, salutând perspectiva apropiatei deschideri de noi centre care aduc ‘securitate şi valori umanitare’ solicitanţilor de azil.

Însă pe Samos populaţia locală se opune, cerând relocarea pur şi simplu a tuturor migranţilor de pe insulă în Grecia continentală sau în alte ţări europene.

Organizaţii de apărare a drepturilor migranţilor au denunţat caracterul închis al noii tabere, de unde migranţii nu vor fi autorizaţi să iasă decât pe timpul zilei şi cu ecusoane electronice, şi unde este prevăzut un centru de retenţie pentru cei cărora li se resping cererile de azil.

Citeşte şi: Avion militar PRĂBUŞIT peste casele din Texas – Black News

Tabăra de la Vathy a fost îndelung criticată pentru condiţiile insalubre, veritabil ghetou unde mişunau şobolani. La apogeul crizei, între 2015 şi 2016, tabăra a adăpostit aproape 7.000 de solicitanţi de azil, la o capacitate iniţială de 680 de persoane.

În urmă cu un an, tabăra Moria de pe insula Lesbos, criticată din aceleaşi motive, a ars în întregime în două incendii succesive, lăsând 13.000 de migranţi fără adăpost timp de mai multe zile.