DISTRIBUIȚI
acpet.es

ONG-ul spaniol Proactiva Open Arms, care desfăşoară pe Marea Mediterană operaţiuni de salvare a migranţilor ce debarcă apoi în Europa, a înaintat sâmbătă plângere penală împotriva comandantului unei nave comerciale şi gărzii de coastă libiene, formulând acuzaţia de omor prin imprudenţă în urma naufragiului unei ambarcaţiuni cu migranţi şi a acuzat de asemenea statul italian, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

În replică, Ministerul italian de Interne a reproşat acestui ONG ‘intrumentalizarea unei victime cu obiective politice’. ‘Nu merită răspunsuri ONG-urile care insinuează, se ascund, ameninţă cu justiţia, dar apoi nu dezvăluie în mod transparent cine le finanţează activităţile’, a adăugat un reprezentant al acestui minister condus de Matteo Salvini, care mai este vicepremier şi lider al partidului de extremă-dreapta Liga.


Citește și : Pablo Casado – noul președinte al Partidului Popular spaniol

ONG-ul Proactiva a descoperit marţi trei migranţi plutind în apropiere de resturile unei ambarcaţiuni pneumatice, la circa 150 km de ţărmurile libiene. O femeie cameruneză a fost găsită în viaţă, în timp ce o altă femeie şi un copil, posibil fiul acesteia, erau morţi.

Potrivit ONG-ului, paza de coastă libiană i-ar fi abandonat pe cei trei pe mare pentru că au refuzat să se întoarcă în Libia, alături de alţi peste 150 de migranţi salvaţi, acuzându-l totodată pe comandantul unui cargou panamez că de asemenea a abandonat migranţii înaintea sosirii ajutoarelor.

Citește și : Două vapoare ale unui ONG spaniol au adus în Palma de Majorca o supravieţuitoare dintr-un naufragiu şi două trupuri neînsufleţite

Ulterior, ONG-ul a cerut debarcarea supravieţuitoarei cameruneze şi a celor două cadavre într-un port spaniol, invocând faptul că Italia nu mai este o ţară ‘sigură’ pentru migranţi, din cauza politicii lui Matteo Salvini. Acesta a interzis de altfel navelor să mai debarce migranţi în porturile italiene.