DISTRIBUIȚI

Miercuri expiră termenul de evacuare a sediului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, acordat de autoritățile din Ucraina. Clerul este acuzat că a sprijinit activitățile subversive ale Rusiei în Ucraina. Zeci de credincioși s-au adunat în jurul mănăstirii istorice, potrivit CNN , informează mediafax.

Complexul cunoscut sub numele de Lavra Pecerska din Kiev este administrat de Biserica Ortodoxă Ucraineană, care în mod tradițional este loială Patriarhului Kirill, liderul bisericii ruse. După declanșarea războiului, Biserica Ortodoxă Ucraineană a rupt legăturile cu Moscova și cu Kiril, un susținător al Vladimir Putin. Totuși, în noiembrie anul trecut, Serviciul de Securitate ucrainean a efectuat un raid la mănăstire pentru a contracara „activitățile subversive ale serviciilor speciale rusești” din țară.


Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Pe 10 martie, Ministerul ucrainean al Culturii a notificat biserica ortodoxă că acordul din 2013 care permitea utilizarea gratuită a clădirii a fost reziliat și că membrii săi trebuie să părăsească clădirea până la 29 martie. Ministerul a folosit concluzia unui grup de lucru potrivit căreia cei din mănăstire „au încălcat termenii acordului privind utilizarea proprietății de stat”.

Potrivit unor imagini difuzate de membrii bisericii pe rețelele de socializare, zeci de credincioși s-au adunat miercuri pentru a se ruga în genunchi „pentru salvarea Lavra Pecerska din Kiev”.

Lavra a fost fondată în secolul al XI-lea. Mănăstirea este un loc de pelerinaj, un sit înclus în patrimoniul UNESCO și una dintre cele mai populare atracții turistice din Kiev.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova