DISTRIBUIȚI
Forbes

Micronezia, un mic stat insular din Oceanul Pacific, a încetat să fie una dintre puţinele ţări „libere” de COVID-19, după confirmarea unor cazuri de infectare pe două dintre insulele sale, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Cu excepţia câtorva cazuri izolate şi amplasate în carantină la frontieră, Statele Federale ale Microneziei au evitat epidemia de COVID-19 datorită locaţiei lor geografice, la aproximativ 1.600 de kilometri nord de Papua Noua Guinee.


Citeşte şi: Primul pas al Senatului american spre aderarea Finlandei şi Suediei la NATO – Black News

Însă, doi studenţi din insula Pohnpei, unde se află capitala Microneziei, au fost testaţi pozitiv după ce au ajuns pe insula Kosrae la începutul acestei săptămâni.

Autorităţile sanitare locale au confirmat ulterior alte zece cazuri pozitive în rândul a 11 membri ai familiei studenţilor.

Potrivit unui comunicat emis marţi de Guvern, Micronezia se confruntă cu „o situaţie care evoluează rapid”, zeci de alte cazuri fiind confirmate în Kosrae şi Pohnpei.

Autoritatea sanitară locală a sfătuit populaţia să evite adunările publice şi să poarte măşti de protecţie, precizând totodată că „toate serviciile publice vor rămâne deschise”.

Teste ulterioare au indicat, de asemenea, că 25 dintre cei 28 de pacienţi cu simptome asemănătoare gripei aflaţi într-un spital din Kosrae erau infectaţi cu COVID-19.

Insula Yap din Micronezia, situată la aproximativ 2.250 kilometri vest de Pohnpei, a anunţat marţi că pasagerii şi echipajul unei nave locale au fost izolaţi imediat după sosirea lor.

În urma răspândirii coronavirusului în Micronezia, insulele Marshall şi Tuvalu sunt probabil ultimele două ţări din Oceanul Pacific care rămân neafectate de COVID-19.

Citeşte şi: Rusia se pregăteşte să anexeze teritoriile ucrainene aflate sub controlul său – Black News

Micronezia intenţionează să ridice restricţiile sanitare la frontieră începând de la 1 august, cu condiţia ca vizitatorii să prezinte dovada efectuării schemei complete de vaccinare şi un rezultat negativ la test.

Când a anunţat aceste măsuri, în luna mai, preşedintele Microneziei, David Panuelo, şi-a exprimat speranţa că deschiderea graniţelor îi va încuraja pe cei 100.000 de locuitori ai ţării, răspândiţi pe mai bine de 600 de insule, să se vaccineze.