DISTRIBUIȚI
Anadolu Agency/Getty Images

Microbii din fiecare colț al lumii evoluează pentru a degrada plasticul, potrivit unor noi cercetări efectuate de oamenii de știință din Suedia.

Peste 30.000 de enzime care mănâncă plastic au fost descoperite în probe recoltate din ocean și sol din zeci de țări. Sunt capabile să degradeze 10 tipuri de materiale plastice.

Aproape 60% dintre enzime nu se încadrau în nicio clasă de enzime cunoscute, lăsând o ‘ușă deschisă’ pentru cercetări suplimentare.

Pe tot globul, microbii din oceane și de pe uscat evoluează pentru a degrada plasticul, a descoperit un nou studiu.

Studiul, publicat în revista Microbial Ecology de către cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia, a descoperit 30.000 de enzime diferite capabile să degradeze 10 tipuri de plastic. Este primul studiu la scară largă asupra potențialului de degradare plastică al bacteriilor.


Potrivit studiului, microbii au evoluat ca răspuns la poluarea cu plastic. La nivel global, producția de materiale plastice a accelerat rapid în ultimele decenii, crescând de la 2 milioane de tone în 1950 la 368 milioane de tone în 2019.

„Am găsit mai multe linii de dovezi care susțin faptul că potențialul de degradare a plasticului al microbiomului global se corelează puternic cu măsurătorile poluării cu plastic din mediu – o demonstrație semnificativă a modului în care mediul răspunde la presiunile pe care le punem asupra lui”, a declarat Aleksej Zelezniak, unul dintre cercetătorii studiului, pentru The Guardian.

Aproximativ 12.000 dintre noile enzime au fost găsite în mostre din ocean, adunate din 67 de locații la trei adâncimi diferite. Conform studiului, au fost găsite în mod constant concentrații mai mari de enzime degradante la niveluri mai profunde, ca răspuns la o poluare mai mare cu plastic, acolo.

Au fost colectate probe de sol din 169 de locații din 38 de țări și 11 habitate și au produs 18.000 de enzime care degradează plasticul. Oamenii de știință au concluzionat că numărul de enzime a fost mai mare în probele de sol decât în ​​probele oceanice, deoarece solurile conțin mai multe materiale plastice cu aditivi de ftalați, pe care noile enzime le atacă.

Conform cercetării, aproape 60% dintre enzimele găsite nu se încadreau în nicio clasă de enzime cunoscute, creând o nevoie de cercetări suplimentare.

„Următorul pas ar fi testarea celor mai promițătoare enzime candidate în laborator pentru a le investiga îndeaproape proprietățile și rata de degradare a plasticului pe care o pot atinge”, a spus Zelezniak. „De acolo puteți crea comunități microbiene cu funcții de degradare vizate pentru anumite tipuri de polimeri.”

Aceasta ar putea însemna aplicarea noilor enzime la biodegradarea deșeurilor industriale din plastic, reducând nevoia de producere a noilor materiale plastice.

Prima enzimă de degradare a plasticului a fost creată din neatenție de oamenii de știință în 2018, după ce au descoperit o insectă care mănâncă plasticul în Japonia în 2016. În 2020, acea enzimă a fost rafinată de oamenii de știință pentru a degrada plasticul de șase ori mai repede.

În același an, cercetătorii din Germania au dezvoltat o enzimă care ar putea descompune 1 tonă de sticle de plastic în doar 10 ore.