DISTRIBUIȚI
The National

„Reprimarea sistematică continuă” în Belarus, a denunţat joi Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet, care se îngrijorează în special în privinţa planurilor de a înăspri pedepsele împotriva manifestanţilor paşnici, relatează AFP, potrivit agerpres

„Sunt îngrijorată de faptul că jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului sunt din ce în ce mai vizaţi, atât pe plan instituţional, cât şi individual”, a declarat Michelle Bachelet într-un mesaj video înregistrat către Consiliul ONU pentru drepturile omului.


Citește și : Prețul vaccinului Sputnik V a scăzut la jumătate

Ea a reamintit că, chiar săptămâna trecută, forţele de ordine au efectuat percheziţii care au vizat jurnalişti, apărători ai drepturilor omului, precum şi unele dintre organizaţiile lor, invocând anchete penale pentru „dezordine în masă”.

Pe 9 februarie, „246 de persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea din motive politice”, a adăugat Bachelet.

Regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko reprimă de anul trecut o mişcare de contestare istorică declanşată de realegerea controversată în august a şefului de stat care se află în fruntea Belarus din 1994.

„Este crucial pentru viitorul ţării să se consolideze respectarea drepturilor omului şi să existe un spaţiu de exprimare civică cât mai larg posibil”, a mai estimat Michelle Bachellet, cerând eliberarea tuturor manifestanţilor politici şi o anchetă serioasă asupra acuzaţiilor de încălcări ale drepturilor omului, pentru a-i putea judeca pe vinovaţi.

Ea a cerut, de asemenea, „o oprire imediată” a tacticilor de hărţuire şi intimidare a societăţii civile şi a jurnaliştilor de către poliţie.

Citește și : Doi oameni au murit de ANTRAX în Burkina Faso

Raportul prezentat de serviciile Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului recomandă reforme legislative pentru a asigura „procese echitabile, cu reguli şi independenţa justiţiei”.

Recomandări care probabil vor rămâne literă moartă, comentează AFP. Regimul, care s-a confruntat cu manifestări la care au participat zeci de mii de oameni, a redus în mare parte protestele la tăcere prin arestări masive marcate de violenţe poliţieneşti, în timp ce mărturii concordante fac referire la utilizarea torturii.