DISTRIBUIȚI
Twitter

Noul ambasador al Chinei la sediul ONU din Geneva, Chen Xu, a indicat joi că i-a adresat invitaţia Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, de a veni în vizită în regiunea chineză Xinjiang, vastă regiune unde populaţia majoritar uigură se confruntă cu o politică represivă, relatează AFP, potrivit agerpres.

În martie, dna Bachelet dădea asigurări că aşteaptă ”undă verde” din partea Beijingului pentru ”un acces total” în această regiune din nord-vestul Chinei, teatrul unor tensiuni între majoritatea musulmană şi minoritatea han (de origine chineză).


Citește și : Antonio Guterres ‘condamnă’ atacurile împotriva navelor civile în Golf

În numele luptei împotriva terorismului, a islamismului şi a separatismului, Beijingul a întărit în mod considerabil în regiune măsurile de supraveghere şi a deschis ”centre de formare profesională” pentru persoanele suspectate de radicalizare islamistă. Asociaţii de apărare a drepturilor omului estimează că un milion de persoane sunt sau au fost deţinute în centre pe care ele le califică drept tabere de reeducare politică.

Într-o conferinţă de presă la Geneva, ambasadorul chinez a reamintit că guvernul său dezminte existenţa taberelor, reiterând faptul că este vorba de ”formare profesională” destinată îndeosebi tinerilor expuşi ideologiilor ”extremiste”. El şi-a exprimat speranţa că dna Bachelet ”va merge în regiune”. ”Invitaţia (…) este valabilă şi sperăm că vom găsi un moment care să convină ambelor părţi”, a explicat el.

Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a dnei Bachelet a indicat că Înaltul Comisar ”continuă să discute cu guvernul despre posibilitatea (…) de a avea un acces total”.

Xinjiang a fost teatrul unor tensiuni interetnice violente şi atentate ucigaşe înainte de a fi plasat în ultimii ani sub o înaltă supraveghere a poliţiei. Ca şi în cazul Tibetului, autorităţile de la Beijing se tem că extremismul religios din aceste regiuni de la graniţele Chinei ar putea determina o destrămare a ţării.

Citește și : Închisoare pe viață pentru un american care a ucis trei tineri musulmani în Carolina de Nord