DISTRIBUIȚI
Reuters

Negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a anunţat vineri că le-a trimis statelor membre un proiect „ambiţios” pentru ceea ce ar putea fi noul acord comercial al europenilor cu Regatul Unit, informează AFP, potrivit agerpres.

Viitorul ciclu de negociere între Bruxelles şi Londra, care urma să se desfăşoare săptămâna viitoare în capitala britanică, a fost anulat sub formatul iniţial din cauza pandemiei de coronavirus, dar cele două părţi ţin să-şi continue eforturile.


Citește și : Grecia închide toate obiectivele culturale până la 30 martie

„Am trimis un proiect de acord privind noul parteneriat Parlamentului European şi Consiliului pentru a discuta”, a postat pe Twitter Michel Barnier.

„El arată că o relaţie ambiţioasă şi globală este posibilă. Trebuie să ne dăm toate şansele pentru a reuşi. Ne bucurăm să lucrăm împreună cu Regatul Unit”, a adăugat el.

Acest text de 441 de pagini, obţinut de AFP, a fost prezentat vineri după-amiază statelor membre, care vor putea apoi să-şi prezinte întrebările şi comentariile.

„Am anunţat pe 9 martie că vom împărtăşi pe viitor un proiect de acord de liber-schimb şi alte texte”, a postat pe Twitter negociatorul britanic, David Frost, în replică la anunţul lui Barnier.

„Suntem bucuroşi că vom discuta în curând despre acest proiect”, a adăugat el.

La Bruxelles, anumite state membre continuă să facă presiune pentru ca Barnier să lupte pentru o relaţie strânsă cu Regatul Unit, în cadrul unui acord care să garanteze „condiţii de concurenţă echitabile” între companii.

Altele sunt însă mai circumspecte, argumentând că Comisia Europeană ar trebui să aştepte să cunoască propunerea britanică, teoretic un simplu acord comercial fără promisiuni de aliniere la regulile UE.

La prima rundă de negocieri de la începutul lui martie, Regatul Unit şi UE au recunoscut existenţa unor divergenţe importante, în special asupra pescuitului, condiţiilor de concurenţă şi rolul Curţii de Justiţie a UE.

Proiectul trimis vineri statelor membre prevede ca UE şi Regatul Unit să păstreze norme similare în materie de ajutoare de stat, mediu sau dreptul muncii.

Citește și : China dezinfectează autobuzele şi lifturile cu ajutorul razelor UV

Un „Comitet specializat” asupra condiţiilor de concurenţă va fi însărcinat „să întărească şi să promoveze bunele practici” între cele două părţi.

În caz de litigiu privind interpretarea dreptului comunitar, tribunalul de arbitraj al unui eventual acord ar trebui să se bazeze pe „Curtea de Justiţie a UE pentru a statua”.

Acordul ar garanta, de asemenea, că „fiecare autorizează navele de pescuit ale celeilalte părţi să exercite activităţi de pescuit în apele sale”, conform cotelor convenite.

Guvernul prim-ministrului Boris Johnson insistă asupra faptului că nu vrea nimic mai mult decât un simplu acord de liber-schimb cu UE şi se declară gata să sacrifice accesul la piaţa europeană în schimbul libertăţii de a-şi întocmi propriile legi.

Regatul Unit, care a părăsit Uniunea pe 31 ianuarie, speră să încheie cu UE un acord privind viitoarea relaţie până pe 31 decembrie, când tranziţia post-Brexit va lua sfârşit şi regulile comerciale europene nu vor mai fi aplicate de Londra.