DISTRIBUIȚI

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat luni că europenii au făcut propuneri pentru a scoate discuţiile privind Brexit-ul din impas şi că negocierile au loc acum între guvern şi deputaţii britanici, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Am făcut propuneri constructive pe care le-am reamintit vineri”, a declarat Barnier la sosirea sa la o reuniune cu ambasadorii a 27 de state membre ale UE la Bruxelles. ”Am discutat tot weekend-ul, iar acum discuţiile, negocierile, sunt între guvernul de la Londra şi parlamentul de la Londra”, a adăugat el.


Citește și: Maduro decretează o nouă zi liberă în Venezuela

Europenii cred că au atins limita concesiilor pe care le puteau face guvernului britanic pentru a-i permite să-i convingă pe deputaţii săi să sprijine tratatul negociat între Londra şi Bruxelles, în cursul unor voturi decisive prevăzute în această săptămână.

Barnier a prezentat vineri seara, într-o serie de postări pe Twitter, ultimele propuneri europene. El a subliniat îndeosebi faptul că UE este gata să dea o valoare ”constrângătoare din punct de vedere juridic” unor angajamente luate deja într-o scrisoare co-semnată de către preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene.

Este vorba de garanţii referitoare la caracterul temporar al ”backstop-ului” (plasa de siguranţă irlandeză), un mecanism al tratatului de ieşire din UE propus pentru a evita revenirea la o frontieră între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, în scopul de a menţine acordurile de pace din 1998.

Destinat să fie aplicat doar ca ultim recurs, dacă nici o altă soluţie nu este găsită, el ar menţine Regatul Unit într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai fermă privind normele UE pentru Irlanda de Nord.

Numeroşi parlamentari britanici consideră această măsură drept ”o capcană” ce i-ar menţine sunt umbrela UE în pofida Brexit-ului. Ei cer o limită în timp sau garanţia că vor putea să iasă în mod unilateral.

Citește și: Trump cere 8,6 miliarde de dolari în plus pentru zidul de la frontiera cu Mexicul

La rândul său, UE refuză să renegocieze această măsură, dar promite că va face tot posibilul pentru a negocia după Brexit o viitoare relaţie comercială cu Londra care va face inutile controalele la frontiera irlandeză şi deci ”backstop-ul” ar fi inutil.

”Discuţii tehnice” au avut loc tot weekend-ul la Bruxelles în încercarea de a găsi un compromis, dar fără succes. Aceste discuţii nu au fost încă reluate luni, a indicat o sursă europeană.

Premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o conversaţie telefonică duminică seara şi au convenit ”să rămână în contact” luni, a adăugat sursa.