DISTRIBUIȚI
The New York Times

Congresmanul american Elijah Cummings (democrat) a afirmat miercuri că Michael Flynn, fostul consilier al lui Donald Trump aflat în centrul unui scandal privind implicarea Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, i-ar fi dat asigurări unui om de afaceri în ziua învestiturii preşedintelui că sancţiunile împotriva Moscovei urmează să fie ridicate, deschizând calea unui proiect de construire a unor centrale nucleare în Orientul Mijlociu, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cummings, membru al Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, a explicat că un avertizor de integritate i-a făcut aceste dezvăluiri încă din lua iunie, lăsând să se înţeleagă că el nu le-a făcut publice atât timp cât procurorul special Robert Mueller l-a investigat pe Michael Flynn, care a fost inculpat vinerea trecută.


Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor a respins cu o largă majoritate o procedură de destituire a preşedintelui Trump

Alex Copson, administrator al grupului ACU Strategic Partners, cu sediul în Washington, i-ar fi mărturisit avertizorului de integritate că Flynn i-a dat asigurări în legătură cu dorinţa noii administraţii a lui Trump de a ”sparge” sancţiunile împotriva Rusiei, deschizând calea pentru un mare proiect de construire a unor centrale nucleare în Orientul Mijlociu.

”Mike are totul aranjat pentru noi”, i-ar fi declarat avertizorului de integritate respectivul om de afaceri în timp ce asistau amândoi la ceremonia de învestire în funcţie a lui Donald Trump pe 20 ianuarie.

Cu şase luni mai înainte, Copson i-ar fi plătit lui Flynn 25.000 de dolari pentru a merge în Orientul Mijlociu pentru a pleda în favoarea proiectului său, care prevedea construirea a circa douăzeci de centrale nucleare în regiune, în cadrul unui parteneriat ruso-american.

Elijah Cummings prezintă aceste informaţii într-o scrisoare adresată lui Trey Gowdy, preşedintele Comisiei de Control a Camerei Reprezentanţilor, în care el cere ca Flynn să fie convocat la audieri.

AFP aminteşte că Administraţia lui Barack Obama, cu trei săptămâni înainte de învestirea lui Trump, a înăsprit sancţiunile împotriva Rusiei, acuzată de ingerinţă în alegerile prezidenţiale câştigate de Trump. Or, Flynn nu numai să i-ar fi spus lui Copson că aceste sancţiuni vor fi abandonate, ci ar fi evocat acest plan şi pe lângă înalţi responsabili ai Casei Albe cu câteva zile înainte de învestirea lui Trump.

Potrivit Wall Street Journal, Flynn ar fi discutat despre asta cu Jared Kushner, ginerele şi un consilier apropiat al lui Trump, şi cu Thomas Barrack, un prieten apropiat al preşedintelui.