DISTRIBUIȚI

China a ironizat vineri ca un scenariu demn de James Bond atenţionarea serviciului de informaţii interne al Marii Britanii, MI5, privind activităţi ale unei presupuse agente secrete a Beijingului la Palatul Westminster, parlamentul britanic, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Probabil că unele persoane au văzut prea multe filme cu (agentul) 007”, a glumit în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Wang Wenbin.


Citeşte şi: Marea Britanie este ‘mai aproape de sfârșitul pandemiei de Covid decât orice țară din emisfera nordică’ – Black News

Acesta a reacţionat la dezvăluirea apărută joi în media britanice despre o atenţionare a MI5 care acuza o anume Christine Lee că „s-a implicat deliberat în activităţi de ingerinţă politică în numele Departamentului de Muncă al Frontului Unit al Partidului Comunist Chinez”, un organism însărcinat cu dezvoltarea de legături între regimul chinez şi entităţi străine.

Deputatul conservator britanic Iain Duncan Smith, extrem de critic la adresa Beijingului, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Christine Lee nu a fost arestată, ci doar i s-a interzis să intre în parlament.

Conform MI5, ea a jucat un rol de intermediar în transferul de „donaţii financiare către partide politice, parlamentari, parlamentari aspiranţi şi persoane dornice să ocupe funcţii politice în Marea Britanie” în numele unor persoane din China sau Hong Kong.

Christine Lee ar fi transferat sute de mii de lire sterline către Barry Gardiner, fost înalt lider al Partidului Laburist, precum şi către formaţiunea politică a acestuia.

Ea a fost de asemenea fotografiată cu fostul premier conservator David Cameron în 2015, precum şi cu fostul lider laburist Jeremy Corbyn, cu o altă ocazie.

În 2019, Christine Lee a fost decorată de premierul conservator Theresa May ca recunoştinţă a contribuţiei sale la bunele relaţii cu China.

În replică, diplomaţia chineză a dat asigurări că respectă principiul neamestecului în afacerile interne ale altor ţări. „Nu practicăm ingerinţa şi nu avem nicio nevoie să facem asta”, a declarat Wang Wenbin.

Săptămâna trecută, cele două ţări au avut deja un schimb de replici tensionat în legătură cu celebrul spion britanic, în urma unei parodii a unui film cu James Bond difuzată de agenţia de presă Xinhua.

Citeşte şi: OMS recomandă două noi tratamente împotriva COVID-19 – Black News

În respectivul video, agenţia oficială de presă ironiza faptul că Marea Britanie ar fi mai degrabă ţinta serviciilor americane decât a spionilor chinezi.

Ca răspuns, şeful serviciului de informaţii externe al Marii Britanii, MI6, a renunţat la discreţia sa obişnuită pentru a mulţumi ironic agenţiei de presă chineze pentru „publicitatea gratuită”.