DISTRIBUIȚI
defence world

Mexicul şi Uniunea Europeană (UE) au iniţiat procesul de colaborare în materie de securitate pentru a stopa fluxul ilicit de arme şi a explora mecanisme de cooperare pentru schimbul de informaţii, a anunţat luni ministerul mexican de Externe, preluat de EFE, potrivit agerpres.

Ministerul mexican al Afacerilor Externe şi cel al Securităţii şi Protecţiei Cetăţenilor (SSPC), precum şi Procuratura Generală a Republicii, împreună cu reprezentanţi ai Germaniei, Austriei, Spaniei, Italiei şi României, cu sprijinul Delegaţiei UE în Mexic, au iniţiat mecanismul citat.


Citeşte şi: Alertă maximă în Chile: Un avion militar A DISPĂRUT de pe radar!

MAE mexican a indicat într-un comunicat că, pentru această ţară, colaborarea menţionată reprezintă posibilitatea de a genera un angajament „pentru fluxul accelerat de informaţii privind trasabilitatea armelor” între Mexic şi ţările la care se face referire, ca principale ţări europene de origine a armelor confiscate care intră atât în SUA, cât şi în Mexic.

În plus, se poate genera un schimb de experienţă în ce priveşte traficul de arme „cu scopul de a identifica standardele de calitate cerute pentru exportul de arme din Uniunea Europeană”.

Comunicatul arată că mecanismul încearcă să genereze o reţea de cooperare internaţională între Mexic şi autorităţile de poliţie ale UE „axată pe dezvoltarea strategiilor de informaţii pentru reducerea traficului de arme”.

Prin intermediul procesului, se poate promova ratificarea universală a instrumentelor internaţionale în materie de combatere a traficului ilicit de arme.

Citeşte şi: Incident ARMAT într-un spital din Cehia! Sunt morţi şi răniţi!

Totodată, Mexic şi UE au convenit accelerarea acestui proces de colaborare, ale cărui rezultate vor face parte din strategia Mexicului la nivel global pentru a stopa traficul ilicit de arme.

În urmă cu o săptămână, ministrul mexican al Apărării, Luis Cresencio Sandoval, a informat presa cu privire la originea armelor ilegale care intră în Mexic.

El a indicat că 70% din armele confiscate în Mexic provin din Statele Unite, iar restul de 30% din ţări din Europa precum Spania, Italia, Austria sau alte state.