DISTRIBUIȚI

Un impunător spectacol istoric care s-a desfăşurat în Piaţa Zocalo a marcat luni seara festivităţile organizate în Mexic cu ocazia bicentenarului independenţei sale, în prezenţa preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador, informează AFP, potrivit agerpres.

Data de 27 septembrie aniversează „intrarea triumfală” a armatei insurgente în oraşul Ciudad de Mexico în 1821, considerată evenimentul fondator al independenţei mexicane.


Citeşte şi: Coreea de Nord a tras un PROIECTIL necunoscut în mare – Black News

„Ceea ce s-a întâmplat în acea zi, în urmă cu 200 de ani, a marcat pentru totdeauna separarea noastră politică faţă de Spania”, a declarat preşedintele de stânga Lopez Obrador, într-un mesaj către naţiune.

Focuri de artificii, muzică şi efecte luminoase au reconstituit mai multe episoade din istoria Mexicului, de la culturile prehispanice până la războiul de independenţă (1810-1821).

Citeşte şi: Guvernul britanic cere ajutorul armatei în criza de combustibil – Black News

Acest spectacol a făcut parte dintr-o serie de evenimente organizate de guvernul mexican pentru a marca în acelaşi timp fondarea oraşului Mexico-Tenochtitlan în urmă cu 700 de ani, 500 de ani de la cucerirea spaniolă (1521) şi 200 de ani de independenţă a Mexicului.

În 2019, Lopez Obrador a cerut ca Spania să prezinte scuze pentru cucerirea Mexicului, cerere pe care Madridul a respins-o în mod categoric, afirmând că acea cucerire „nu poate fi judecată în lumina consideraţiilor contemporane”.