DISTRIBUIȚI

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a prezentat scuze în mod oficial Chinei în numele ţării sale pentru masacrul din anul 1911 în care 303 chinezi au fost ucişi de rebeli în oraşul Torreon, în timpul Revoluţiei mexicane, relatează dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

Masacrul a avut loc între 13 şi 15 mai 1911, când rebelii conduşi de Francisco I. Madero au ocupat oraşul Torreon, în nordul Mexicului.


Citeşte şi: Plutonul de EXECUŢIE a fost introdus în Carolina de Sud – Black News

În total, 303 chinezi au fost ucişi, iar casele şi afacerile lor au fost incendiate.

Mexicul trebuie nu doar să-şi recunoască responsabilitatea şi vina, ci şi să se angajeze că nu va mai permite niciodată rasismul, discriminarea şi xenofobia, a declarat preşedintele Lopez Obrador luni, cu ocazia unei ceremonii desfăşurate la Torreon şi la care a fost prezent şi ambasadorul Chinei, Zhu Qingqiao.

Au asistat, de asemenea, oficialităţi mexicane de rang înalt, printre care miniştrii de externe şi de interne, şefii armatei terestre şi navale.

Începând de la sfârşitul secolului al XIX-lea, mii de chinezi au plecat în Mexic pentru a munci, majoritatea la construcţia de căi ferate, iar alţii în agricultură, în mine, ca negustori sau în spălătorii.

Citeşte şi: Elveţia, cel mai probabil loc de întâlnire între Putin şi Biden – Black News

Ei s-au confruntat cu ură, violenţă şi discriminare, care i-au făcut pe mulţi să părăsească Mexicul în deceniile următoare.

Potrivit cifrelor guvernului mexican, numărul locuitorilor de origine chineză a scăzut între 1930 şi 1940 de la 15.960 la doar 4.800.

În ultimii 110 ani, Mexicul a păstrat în cea mai mare parte tăcerea în ce priveşte masacrul de la Torreon.