DISTRIBUIȚI
The Wall Street Journal

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, noul preşedinte ales argentinian Alberto Fernandez şi şeful statului cubanez Miguel Diaz-Canel au condamnat duminică „lovitura de stat” din Bolivia, după demisia preşedintelui Evo Morales, determinat să renunţe la funcţie de trei săptămâni de proteste împotriva realegerii sale şi de apelurile la demisie ale poliţiei şi armatei, relatează agenţiile de presă internaţionale, potrivit agerpres.

„Condamnăm categoric lovitura de stat produsă împotriva fratelui preşedinte Evo Morales”, a scris Nicolas Maduro pe Twitter, făcând apel la „mobilizare pentru a solicita protejarea vieţii populaţiilor indigene boliviene, victime ale rasismului”.


Citește și : În Iran au început lucrări importante la a doua centrală nucleară

Poziţii similare au fost exprimate şi de Mexic şi Argentina, unde noii lideri aleşi sunt de stânga.

Ministrul de externe mexican a afirmat duminică că ţara sa respinge ceea ce a numit o operaţiune militară în Bolivia, adăugând că „nu trebuie să existe o lovitură de stat”.

„Respingem acest lucru, este ceva similar cu acele tragedii care au însângerat America latină în secolul trecut. Mexicul îşi va menţine poziţia de a respecta democraţia şi instituţiile. Nu trebuie să existe o lovitură de stat”, a postat pe Twitter şeful diplomaţiei mexicane Marcelo Ebrard.

Preşedintele ales argentinian, Alberto Fernandez, a calificat duminică drept o „lovitură de stat” situaţia care a condus la demisia preşedintelui bolivian Evo Morales.

„În Bolivia a avut loc o lovitură de stat produsă de acţiunea comună a unor civili violenţi, a personalului de poliţie care s-a demobilizat şi a pasivităţii armatei. Este o lovitură împotriva preşedintelui @evoespueblo, care anunţase un nou proces electoral”, a scris pe Twitter Fernandez, un peronist de centru-stânga care îşi va prelua mandatul pe 10 decembrie.

„Ruptura instituţională în Bolivia este inacceptabilă. Poporul bolivian trebuie să se pronunţe cât mai curând posibil, în alegeri libere, asupra viitorului guvern”, a adăugat Fernandez.

Citește și : Pompierii australieni se luptă cu incendiile de vegetaţie şi se pregătesc pentru condiţii ‘catastrofale’

Guvernul argentinian al preşedintelui liberal la final de mandat Mauricio Macri nu a reacţionat până în prezent la demisia lui Evo Morales, notează AFP.

Cuba este primul stat latinoamerican care a denunţat duminică o „lovitură de stat violentă şi laşă a dreptei împotriva democraţiei în Bolivia”.

Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel şi-a exprimat „condamnarea energică a loviturii de stat” într-o postare pe Twitter, estimând că „lumea trebuie să se mobilizeze pentru viaţa şi libertatea lui Evo”, sub hashtag-ul #EvoNoEstasSolo (Evo, nu eşti singur).