DISTRIBUIȚI

Mexicul a înregistrat cu 35% mai multe decese din cauza COVID-19 decât datele anunţate de guvern, a indicat joi Institutul naţional de statistică (INEGI), notează AFP, potrivit agerpres

„Mexicul a înregistrat 201.163 de decese din cauza COVID-19 în 2020, o cifră superioară celor 148.629 de decese confirmate de Ministerul Sănătăţii’, a declarat pe Twitter preşedintele INEGI, Julio Santaella.,


Citește și : Fostul cardinal american Theodore McCarrick, inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent

Până miercuri, guvernul a raportat 2.790.874 de cazuri confirmate de coronavirus şi 239.616 decese.

Mexicul, cu o populaţie de 126 de milioane de locuitori, este a patra ţară cea mai afectată de pandemie în termeni absoluţi, deşi rata mortalităţii la 100.000 de locuitori o clasează pe locul al 21-lea, potrivit statisticilor AFP bazate pe numărători oficiale.

INEGI a indicat într-un comunicat că, în 2020, COVID-19 a devenit a doua cauză de deces în ţară, după bolile cardiace şi diabet.

Diferenţa dintre date rezidă în faptul că autorităţile sanitare obţin informaţii despre decesele din spitale, în timp ce INEGI numără şi certificatele de deces din alte locuri.

În ianuarie, când a fost publicat numărul deceselor confirmate din ianuarie până în august 2020, INEGI a semnalat că multe persoane nu au murit în spital, ci acasă.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor UE să ajute Lituania în gestionarea valului de mii de migranţi ilegali din Belarus

Institutul a adăugat că populaţia de peste 65 de ani a fost cea mai afectată de boală în 2020.

Mexicul se confruntă în prezent cu al treilea val de infecţii cu coronavirus care loveşte în principal persoane mai tinere nevaccinate.

În aceasta săptămână, campania de vaccinare a fost extinsă la persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, mai scrie AFP.