DISTRIBUIȚI
twitter

Circa 2.000 de migranţi ilegali, din America Centrală, Africa şi Caraibe, au început sâmbătă un marş din sudul Mexicului spre Ciudad de Mexico pentru a-i cere preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador să îi ajută să iasă din impasul legal în care se află, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Mergem la Ciudad de Mexico pentru a vorbi cu preşedintele Andrés Manuel Lopez Obrador”, a explicat militantul Luis Garcia Villagran adresându-se migranţilor al căror convoi a părăsit sâmbătă în zori oraşul Tapachula (sud), de la frontiera cu Guatemala.


Citește și : Cavusoglu, despre oferta lui Trump de a media între turci şi kurzi: ‘Nu negociem cu teroriştii’

După ce vor ajunge în capitală, migranţii, în principal haitieni, cubanezi, camerunezi, hondurieni şi salvadorieni, intenţionează să îşi continue drumul spre Tijuana (nord), la frontiera cu Statele Unite.

Mai mulţi imigranţi ilegali au explicat că au intrat în Mexic în urmă cu câteva luni şi sunt în aşteptarea unui permis de liberă circulaţie eliberat de Institutul naţional pentru migraţie (INM).

Este primul convoi de clandestini care traversează Mexicul după ce guvernul, sub presiunea Washingtonului, a desfăşurat în iunie 21.000 de soldaţi la frontierele ţării pentru a frâna imigraţia ilegală spre Statele Unite.

Între ianuarie şi august, fluxul de migranţi dinspre Mexic la frontiera cu SUA a fost redus cu aproximativ 60%.

Citește și : Franţa suspendă exporturile către Turcia de materiale de război care pot fi utilizate în Siria

În 2018, mii de migranţi, în special din Honduras, El Salvador şi Guatemala fugind de mizeria şi violenţele de ţara lor, au format „caravane” spectaculoase mergând pe jos mai multe mii de kilometri prin America Centrală şi Mexic în speranţa de a pătrunde în Statele Unite.