DISTRIBUIȚI
FILE - In this June 22, 2016, file photo, Border Patrol agent Eduardo Olmos walks near the secondary fence separating Tijuana, Mexico, background, and San Diego in San Diego. The number of immigrants in the U.S. illegally has changed little since the Great Recession began, dropping to 11.1 million in 2014 from 11.2 million in 2012 and 11.3 million in 2009, according to a study released Tuesday, Sept. 20, 2016, by the Pew Research Center. (AP Photo/Gregory Bull, File)

Caravana cu peste 1.000 de migranţi din America Centrală, care a traversat Mexicul spre SUA, cu scopul de a intra clandestin pe teritoriul Statelor Unite, o perspectivă ce îl agasa pe preşedintele american Donald Trump, a renunţat la planul său, a anunţat miercuri organizaţia neguvernamentală ‘Persoane fără frontiere’, căreia îi aparţine iniţiativa, relatează AFP, conform agerpres.

‘Munca noastră va sfârşi în Mexic’, a declarat Irineo Mujica, responsabil al acestei organizaţii, subliniind în acelaşi timp că persoanele care ar dori să continue călătoria până la frontieră pot ‘să o facă pe cont propriu’.


Citește și : Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta cazul Skripal

Plecând la 25 martie din Tapachula, la frontiera cu Guatemala, această caravană care include femei, copii şi persoane în vârstă, se află de la începutul acestei săptămâni la Matias Romero, în centrul unei regiuni montane din statul Oaxaca (sudul Mexicului).

Organizaţia este implicată din 2010 în organizarea de astfel de caravane pentru a denunţa situaţia migranţilor care traversează Mexicul, confruntaţi cu numeroase pericole, mergând de la riscul de a fi răpiţi de carteluri ale drogurilor şi până la a fi ucişi de autorităţile care îi răscumpără. Dar ea recunoaşte că anul acesta a fost copleşită de dimensiunea caravanei.

Din cei 1.500 de imigranţi, câţi au fost iniţial, puţin peste 300 de persoane au preferat să ia trenul „La Bestia” spre nord.

‘Sunt prea mulţi copii care călătoresc, în jur de 450, sunt numeroşi copii mici şi să meargă cu trenul aşa cum s-a făcut înainte ar fi o nebunie’, a explicat Mujica.

Citește și : Egipt : Primele alegeri locale din ultimul deceniu vor avea loc în 2019