DISTRIBUIȚI

Un fost procuror din Seul a fost condamnat miercuri la doi ani de închisoare pentru abuz de putere, în legătură cu un caz foarte mediatizat care a declanşat mişcarea #MeToo în Coreea de Sud, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ahn Tae-Geun a fost acuzat că a atins în mod insistent o subalternă, Seo Ji-hyun, la înmormântarea tatălui unui alt coleg, în 2010. Seo Ji-hyun a depus plângere, ceea ce i-a adus un transfer şi o retrogradare, iar cariera ei a stagnat ani de zile.


Citește și: SUA negociază cu talibanii pacea din Afganistan

În ianuarie 2018, magistrata a hotărât, în cele din urmă, să vorbească public în acest sens, povestind experienţa sa într-un interviu la televizor, lucru fără precedent, deoarece multe victime ale hărţuirii păstrează tăcerea în Coreea de Sud pentru a nu fi ostracizate.

Interviul a servit drept catalizator şi multe femei au făcut dezvăluiri similare, acuzând personalităţi din lumea artelor, a politicii şi chiar a religiei de viol sau de agresiuni sexuale.

Ahn Tae-Geun, care a fost concediat în 2017 pentru corupţie, nu a fost acuzat de agresiune sexuală din cauza prescrierii – un an – ci pentru abuz de putere pentru că a obţinut transferul reclamantei.

El a fost găsit vinovat de această infracţiune de către Tribunalul Central din Seul şi condamnat miercuri la doi ani de închisoare.

Există suficiente dovezi că Ahn a transferat-o pe Seo din Seul ”pentru că se temea de consecinţele plângerii sale”, a declarat judecătorul Lee Sang-ju.

Ahn a negat mereu acuzaţiile, spunând că era prea beat pentru a-şi aminti evenimentul în cauză. Dar judecătorul a considerat că acesta era destul de conştient de investigaţia internă atunci când Seo a fost transferată.

Lăsat în libertate sub cauţiune în timpul anchetei, Ahn a fost arestat la tribunal.

Citește și: Răpire misterioasă a unei octogenare în Austria

Coreea de Sud are una dintre cele mai avansate economii din lume. Dar este în mod constant pe ultimele locuri în clasamentele OCDE privind egalitate salarială şi locul femeilor în management.

Mai multe femei sud-coreene au fost hărţuite sexual la locul de muncă, dar cele care îndrăznesc să vorbească sunt adesea sancţionate sau chiar concediate fără nicio procedură judiciară. Într-o societate care este deja foarte conservatoare şi patriarhală, sistemul judiciar este considerat deosebit de tradiţionalist, notează AFP.

Aproximativ 30% din procurorii din Coreea de Sud sunt femei, însă doar 8% deţin posturi de conducere. Potrivit unui studiu guvernamental recent, 70% dintre femei cu funcţii de magistrat au fost hărţuite sau agresate sexual.