DISTRIBUIȚI
DW

Ţările Uniunii Europene trebuie să coopereze în privinţa armamentelor comune şi a altor proiecte industriale multilaterale, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel în parlament, înaintea unui summit european la Bruxelles, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Cancelarul a subliniat nevoia ca partenerii în astfel de proiecte să se poată baza unii pe alţii, în lumina criticilor Franţei şi Marii Britanii în legătură cu restricţiile Germaniei asupra exporturilor de arme.


Citește și : Ruşii au interceptat un bombardier american deasupra Mării Baltice – VIDEO

Merkel a precizat că furnizarea câtorva componente nu ar trebui să ducă la situaţia „ca alţii să fie complet blocaţi să acţioneze”.

Cooperarea în reţea în privinţa sistemelor de arme din UE, cum ar fi un model de tanc sub conducere germană sau un tip de avion sub conducere franceză, are nevoie de „încredere între parteneri”, a spus ea în Bundestag, cerând o dezbatere amplă pentru a vedea dacă Germania ar fi pregătită de un compromis.

Parisul şi Londra s-au plâns că interdicţia Berlinului asupra vânzărilor de arme către Arabia Saudită în special – determinată de implicarea Arabiei Saudite în războiul devastator din Yemen – afectează proiectele comune şi împiedică exportul de arme produse cu componente germane.

Partenerii de coaliţie ai lui Merkel, social-democraţii, se opun relaxării restricţiilor germane.

Citește și : Lovitură pentru Juan Guaido! Şeful său de cabinet a fost ARESTAT

Merkel şi-a exprimat îndoiala că Germania este în poziţia de a bloca folosirea componentelor sale şi a atras atenţia: „Atunci înseamnă că nu putem fi buni parteneri”.

Există un pericol ca Germania să fie văzută ca „prea fidelă principiilor sale sau incapabilă de compromis”, a mai spus ea.