DISTRIBUIȚI
Malay Mail Online

Statele membre ale Uniunii Europene care iau parte la iniţiative de infrastructură lansate de guvernul chinez trebuie să fie conştienţi de riscul de a submina poziţia comună de politică externă a blocului faţă de China, a declarat marţi cancelarul german Angela Merkel, transmite Reuters.

Şefa executivului german a precizat, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, aflat în vizită la Berlin, că nu este nimic greşit în ce priveşte rolul Chinei în proiecte cum ar fi construirea unei autostrăzi între Ungaria – stat membru al UE – şi Serbia, în cadrul iniţiativei chineze „16+1”, implicând 16 state membre ale Uniunii, în majoritate ţări mai sărace, conform agerpres.


„Consider important ca statele membre ale Uniunii care iau parte la această iniţiativă să reprezinte şi politica noastră externă comună faţă de China, pentru că altfel UE s-ar lăsa divizată”, a spus Merkel.

Citește și : Ankara acuză Praga de susţinerea ‘foarte clară a terorismului’

Potrivit unui recent raport, China a devenit cel mai mare investitor străin din regiunea Europei emergente. Raportul „M&A Emerging Europe 2017/2018, publicat la sfârşitul lui ianuarie de casa a avocatură CMS în colaborare cu compania de analiză EMIS, a arătat că Beijingul a crescut valoarea investiţiilor sale în regiune cu 78% până la 7,7 miliarde de euro, după un avans de 96% în 2016, deşi Statele Unite au rămas primul investitor ca volum, cu 92 de tranzacţii în 2017.